Óriási segítségről számolt be Szijjártó Péter

A Magyarország és Törökország közötti együttműködés hatalmas segítség a nehézségek leküzdésében, ennek hiányában nem lenne garantálható hazánk energiabiztonsága és nem sikerülhetett volna tavaly több gazdasági rekordot is megdönteni – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten a magyar–török gazdasági vegyes bizottság nyolcadik ülését követően.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 16. 17:16
SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2023. január 10. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszél az Ivica Dacic szerb külügyminiszterrel a tárgyalásuk után tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2023. január 10-én. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európa keleti és középső része napjainkban rendkívüli nehézségekkel néz szembe az ukrajnai háború és az arra válaszul elrendelt szankciók miatt – számolt be a tárcavezető a Mustafa Varank török ipari és technológiai miniszterrel közös sajtótájékoztatóján.

– Mind a gazdaság, mind az energiaellátás területén bizonytalanság, brutális árnövekedés és ellátási nehézségek figyelhetők meg a térségben – mutatott rá.

– Ezen kihívások leküzdése terén Törökország és Magyarország együttműködése nagy segítséget jelentett nekünk eddig, és a jövőben is nagy segítséget fog nyújtani – tette hozzá. Szijjártó Péter leszögezte, hogy az Ukrajnával szomszédos Magyarország a mielőbbi békében érdekelt. – Minden olyan döntés, intézkedés és nyilatkozat, amely a háború meghosszabbodásához, potenciális eszkalációjához vezethet, ellentétes a magyar nemzeti érdekkel – figyelmeztetett.

– Békére van szükség, a békéhez tárgyalások kellenek, a tárgyalásokhoz közvetítők kellenek, s mi nagyra becsüljük Törökország szerepét, Törökország tudott eddig egyedül sikeresen közvetíteni –mondta a gabonaszállítás újraindításáról szóló, „a béke reményét elővetítő” megállapodásra utalva. A miniszter továbbá hangsúlyozta, hogy hazánk biztonságos gázellátását a Török Áramlat jelenti, amely mára az egyetlen megbízható, százszázalékos kapacitással üzemelő, kelet–nyugati irányú vezeték Európában.
Mint közölte, ezen az útvonalon keresztül tavaly 4,8 milliárd köbméternyi gáz érkezett Magyarországra, ami a teljes fogyasztás nagyjából fele, így ennek kiesése ellehetetlenítené az ellátást.

Emellett aláhúzta a diverzifikáció, az új források bevonásának és új vezetékek építésének fontosságát, úgy vélekedve, hogy a legreálisabb opciót az azeri földgáz és a török kikötőkbe érkező cseppfolyósított földgáz (LNG) jelenti, márpedig Ankarának mindkét esetben kulcsszerepe van. Elmondta, hogy már meg is indultak a kereskedelmi tárgyalások az MVM és török partnere között arról, hogy mekkora mennyiséget lehetne bevonni a magyar piacra, milyen ütemezéssel. Illetve arra is kitért, hogy az azeri gáz számításba vételéhez infrastrukturális beruházásokra van szükség, s ehhez a kormány „elvárja” az Európai Unió támogatását.

Végül kiemelte, hogy mindkét országban atomerőmű-építés folyik, ráadásul ugyanazzal a partnerrel és technológiával. Üdvözölte, hogy a Törökországban épülő négy reaktor mind a tizenhat hűtőszivattyúját Magyarországon gyártják.

A tárcavezető a gazdasági nehézségek kapcsán leszögezte, hogy a török–magyar együttműködés az elmúlt időszakban segített abban, hogy Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) az európai átlagos növekedés fölött tudjon bővülni, és „mesterhármast” elérve megdőlhessen a beruházások, az export és a foglalkoztatás csúcsa.

Tavaly rekordot döntött a kétoldalú kereskedelmi forgalom, immár csaknem száz török cég közel 2200 embert foglalkoztat hazánkban, a VakifBank fiókot nyitott Budapesten, 2024-ben közös kulturális évad készül, 2025-ben a magyar–török tudomány és technológia évét ünneplik, továbbá sok magyar vállalat profitál a törökországi lehetőségekből – sorolta.

– A magyar–török együttműködés nagy segítséget jelentett az elmúlt években a nehézségek leküzdésében, és nagy segítséget jelent a jelen válságainak kezelésében – jelentette ki, majd átadta a Magyar Érdemrend középkeresztjét Mustafa Varanknak az ezen a téren nyújtott nélkülözhetetlen szerepéért.

Borítókép: Szijjártó Péter (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.