időjárás 14°C Emánuel 2023. március 26.
logo

Ebben a városban is betiltják a gázkazánokat

V4NA
2023.03.18. 13:56 2023.03.18. 14:39
Ebben a városban is betiltják a gázkazánokat

Megtiltják 2027-től a gázüzemű vízmelegítő eszközök és kazánok telepítését a környezetvédelemre hivatkozva San Franciscóban. A kaliforniai San Francisco-öböl környékének szabályozó hatósága nemrég megszavazta a földgázüzemű kályhák, kazánok, bojlerek és vízmelegítők értékesítésének és beszerelésének fokozatos megszüntetésére vonatkozó szabályokat, ami az egyik legambiciózusabb terv az Egyesült Államokban a gázüzemű készülékek elektromos alternatívákkal való helyettesítésére, és amit a következő nyolc évben fokozatosan hajtanak végre. 

A környék légszennyezéssel és levegőminőséggel foglalkozó hatósága, a BAAQMD által jóváhagyott szabályok célja, hogy csökkentsék a háztartási készülékekből származó légszennyezést. A leginkább visszaszorítandó szennyező anyagok a nitrogén-oxidok, amelyek savas esőt és szmogot okozhatnak, valamint növelhetik az asztma és más légzőszervi megbetegedések kockázatát. 

 

A hatóság becslése szerint az elfogadott javaslatoknak köszönhetően évente 37–85 ezer, a légszennyezés okozta egészségügyi szövődmények miatti idő előtti haláleset kerülhető el. Ez a számítások szerint körülbelül 400 millió és 890 millió dollár közötti becsült éves egészségügyi hasznot jelent. 

 

A rendelkezések szerint a tulajdonosok megjavíthatják majd a gázkészülékeiket, ha azok elromlanak, azonban a számítások szerint a meglévő gázüzemű kazánok és vízmelegítők jó része 2027-re már nem lesz működőképes, és le kell őket cserélni. Az új építésű épületek esetében pedig már kötelező lesz az elektromos kazánok és bojlerek használata. A szabályozás az új otthonok és a felújítások esetében is kötelezővé teszi, hogy a gázüzemű berendezéseket elektromosra, illetve hőszivattyúra cseréljék. 

A szabályozó kitér arra is, hogy a fent említett változások nem vonatkoznak a gáztűzhelyekre, egy meghatározott mennyiségnél többet fogyasztó vízmelegítőkre, a propánnal vagy más, nem földgázzal működő készülékekre és a lakókocsik fűtőberendezéseire. 

A szabályok komoly aggodalmakat váltottak ki a lakosokból a készülékek megadott határidőn belüli korszerűsítésének költségei és logisztikai kihívásai miatt. Az elektromos készülékek beszereléséhez ugyanis az otthoni elektromos panelek korszerűsítésére is szükség lehet, ami a hatóság becslése szerint a fűtőberendezések esetében 2630 dollárba, a vízmelegítők esetében pedig 960 dollárba kerül. 

Kalifornia állam egyébként is ambiciózus terveket sző a tisztán elektromos jövőre való felkészülés terén. Szeptemberben Gavin Newsom kormányzó aláírta azokat az éghajlatvédelmi törvényjavaslatokat, amelyek értelmében az államnak 2045-re szén-dioxid-semlegessé kell válnia, és 2035-re az áram kilencven százalékát tiszta forrásokból kell előállítania. Emellett az állam azt tervezi, hogy 2030-ra, néhány évvel a most elfogadott öböl környéki szabályozás után, betiltja az új földgázüzemű fűtőberendezések értékesítését, bár a tervet hivatalosan még nem hagyták jóvá.

Borítókép: A szabályozás felújítások és új otthonok esetében is kötelezővé teszi a gázüzemű berendezések cseréjét (Fotó: AFP)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.