Hamarosan új sportarénája lesz Magyarországnak

Az Alba Aréna az osztrák bázisú élvonalbeli bajnokságban menetelő székesfehérvári Hydro Fehérvár AV19 jégkorongcsapat leendő otthona lesz, illetve rendezvény- és közösségi központként funkcionál majd. A fehérvári és hazai jégkorongsport mellett 20-25 teremsportágat is ki tud szolgálni, időszakosan pedig akár hatezernél több néző befogadására is képes lesz.

2023. 11. 05. 11:45
Alba Aréna, Székesfehérvár, sportlétesítmény Fotó: Cser-Palkovics András Facebook-oldala
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az Alba Arénát már nagyon megérdemelte Székesfehérvár és szükségünk is volt rá, hiszen ez olyan lehetőségeket nyit meg városunk számára a sport, konferenciák, zenei koncertek, illetve egyéb rendezvények tekintetében is, amelyek egyrészt méltók településünkhöz és az agglomerációnkhoz, másrészt nélkülözhetetlenek, ha Fehérvárt nagy, megtartó erővel rendelkező várossá, 21. századi, értékkel teli otthonná akarjuk tenni” – írta közösségi oldalán Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere a sportlétesítmény építése kapcsán.

Az elmúlt időszakban a különböző rendszereket tesztelték a kivitelezők (Forrás: Cser-Palkovics András Facebook-oldala)

Az Alba Aréna az osztrák bázisú élvonalbeli bajnokságban menetelő Hydro Fehérvár AV19 jégkorongcsapat leendő otthona lesz, illetve rendezvény- és közösségi központként funkcionál majd. A fehérvári és hazai jégkorongsport mellett 20-25 teremsportágat is ki tud szolgálni, időszakosan pedig akár hatezernél több néző befogadására is képes lesz – sorolja a Világgazdaság cikke.

A csarnok befogadóképessége jégkorongmeccseken hatezer, koncertek és egyéb események alkalmából akár nyolcezer fő is lehet.

A Magyar Építők beszámolója szerint a Market Építő Zrt. generálkivitelezésében immár lassan két éve épül a létesítmény, mely kívülről már jelentős mértékben felöltötte végső formáját: többek között a látványos tetőfedőelemek is a helyükre kerültek már a nyáron. A munkálatokban a KÉSZ Csoport több tagvállalata és stratégiai partnere is jelentős szerepet vállalt: az acél tetőszerkezet, valamint a speciális lemezburkolat tervezésére, gyártására és megvalósítására szerződtek. A szerkezetépítési munkálatokban kulcsszerepe volt a Market leányvállalatának, a Moratus Kft.-nek, a komplex mélyépítési feladatok megvalósításáért pedig a HBM Kft. felelt. Az épületet Tarnóczky Tamás Attila és Balázs Mihály építészek tervezték.

Jelenleg is nagy erőkkel zajlanak a belső munkák, a tervezett átadás 2023 legvége.

 Az elmúlt időszakban a különböző rendszereket tesztelték a kivitelezők.

A kivitelezők már korábban arról tájékoztattak, hogy a gázt eleve nem vezetik be az arénába, hanem elsősorban hőszivattyúk gondoskodnak majd a megfelelő benti hőmérsékletről. Ezek működtetéshez ugyan áram szükséges, de mivel a létesítmény legalsó szintje és a pálya is a földszint alatt, így bemélyítve kap helyet, ez pedig jelentősen csökkenti a hűtés, illetve a fűtés költségeit.

A 2018-as közbeszerzési eljárás alapján az Alba Aréna építési költsége nettó 25 milliárd lett volna, de később, 2021-ben az uniós közbeszerzési értesítőben már több mint 35 milliárd forintos összeg szerepelt.

Borítókép: Az Alba Aréna átadása az év végén várható (Forrás: Cser-Palkovics András Facebook-oldala)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.