Erőteljes növekedést regisztrált a turisztikai ágazat

Januárt követően a februári eredmények is felülmúlták a 2019-es rekordév adatait.

2024. 03. 28. 9:10
Siófok, Balaton, turizmus
Illusztráció Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dinamikusan nő turisztikai ágazat teljesítménye, januárt követően a februári eredmények is felülmúlták a 2019-es rekordév adatait – kommentálta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közlését. 

A Központi Statisztikai Hivatal és a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ legfrissebb adatai alapján 2024 februárjában mind a vendégéjszakák, mind a vendégek száma dinamikusan emelkedett. Így a januári hónapot követően az ágazat teljesítménye februárban is felülmúlta a 2019-es rekordév eredményeit. A turisztikai teljesítmény növekedés ennek eredményeképpen érdemben járul hozzá a gazdasági növekedés újraindításához.

Az év második hónapjában több mint 883 ezer vendég érkezett a magyarországi szálláshelyekre, ami 23 százalékkal volt magasabb a tavalyi év és két százalékkal a 2019-es rekordévhez azonos időszakához képest. 

Idén februárban a hazai szálláshelyek mintegy 2,2 millió vendégéjszakát regisztráltak, ami 19 százalékos növekedést jelent az előző év hasonló időszakához képest és hét százalékkal múlja felül a 2019-es szintet. 

A legtöbb, 942 ezer vendégéjszaka Budapesten keletkezett. A fővárosi vendégéjszakák száma 23 százalékkal, közel negyedével bővült 2023 februárjához képest. A fővárosi desztináció mellett idén februárban a Balaton volt a legnépszerűbb turisztikai térség, ahol a vendégéjszakák száma 21 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest. Megállapítható, hogy az ország teljes szálláshelyforgalmának 59 százalékát kitevő, 1,3 millió vidéki vendégéjszaka ötödét itt töltötték el.

A vendégforgalom összetétele kiegyenlítetten alakult, februárban a vendégéjszakák 54 százalékát külföldiek töltötték el hazánkban. A hozzájuk köthető 1,2 millió vendégéjszaka 24 százalékkal múlta felül a tavalyit, és 13 százalékkal a 2019. februárit is túlszárnyalta. A belföldi vendégek által eltöltött több mint egymillió vendégéjszaka 14 százalékkal haladja meg a tavaly februári és egy százalékkal a 2019-es adatokat.

Az élénkülő utazókedvnek köszönhetően a szálláshelyek csaknem 48 milliárd forint bevételt könyvelhettek el, 15 százalékkal többet, mint tavaly ilyenkor. Ennek az összegnek nagyobbrészét, 29 milliárd forintot vidéken költötték el a vendégek, ahol a bevételek 18 százalékkal haladták meg a tavaly februárit.

A vendéglátóhelyeken összesen 130,3 milliárd forint bevétel keletkezett 2024 februárjában, amely 15,5 százalékos növekedést jelent az előző év második hónapjához képest, 2019 februárjához képest pedig csaknem megduplázódott a bevétel.

A turizmus a magyar gazdaság stratégiai fontosságú ágazata, amely a GDP több mint tíz százalékát biztosítja és közvetlen vagy közvetett módon négyszázezer embernek biztosít megélhetést. A turisztikai fogyasztás bővülése jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy 2024-ben a kormány újraindítsa a gazdasági növekedést.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.