A 2020-as költségvetési finanszírozási terv 83 százalékban teljesült

A módosított költségvetésnek megfelelően augusztusban közzé tett költségvetési finanszírozási terv 83 százalékban teljesült szeptember végéig – közölte az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) csütörtökön.

Forrás: MTI2020. 10. 01. 22:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ÁKK honlapján közöltek szerint az államháztartás központi alrendszerének pénzforgalmi hiánya az eredeti 1890 milliárd forintról, 1710 milliárd forinttal, 3600 milliárd forintra emelkedett a koronavírus-járvány miatt.

A forint lakossági piaci kibocsátási terve 85 százalékban, míg a lakossági devizakibocsátás 110 százalékban teljesült.

A lakossági tulajdonban lévő lakossági állampapírok állománya 8619 milliárd forint, 703 milliárd forinttal magasabb, mint 2019. év végén.

A teljes lakossági állampapír-állomány az intézményi tulajdonban lévő lakossági papírok lejáratai és a forgalmazóknál lévő saját számlás állományra vonatkozó opció lehívások következtében a tavaly év végi 9227 milliárd forintról 8981 milliárd forintra.

Az ÁKK finanszírozási tervének teljesítéséhez a negyedik negyedévben havi átlag 212 milliárd forint lakossági állampapír értékesítés szükséges, ez havi átlag 50 milliárd forint lakossági állománybővülést feltételez.

Amennyiben a lakossági nettó értékesítés az első három negyedév növekedési átlagának megfelelően alakul, úgy a lakossági állampapírok állománya 9215 milliárd forint lehet, 84 milliárd forinttal meghaladva a tervezettet.

Az intézményi piaci forint kötvény kibocsátási terv 80 százalékban teljesült, állománya 17 014 milliárd forint, (amely tartalmazza az Önkormányzati Magyar Államkötvények 238 milliárd forintos állományát is) ezen belül a devizakülföldiek aránya 24,6 százalék, szemben a 2019. év végi 29,6 százalékkal.

Az ÁKK stratégiai célja továbbra is az adósságportfólió hátralévő átlagos futamidejének fokozatos, a piaci folyamatokkal összhangban végrehajtott növelése és a lejárati szerkezet simítása – áll a közleményben.

Ennek érdekében és figyelembe véve a Magyar Nemzeti Bank állampapírvásárlási programját az év hátralévő részében a kibocsátás gerincét az 5 éves szektor mellett a 10 éves szektor adja. A kötvényaukciók és csereaukciók rugalmas, a piaci keresletet figyelembe vevő meghirdetésével az ÁKK tovább folytatja a 2029-es, 2038-as és 2041-es hosszú futamidejű kötvények kibocsátását.

A negyedik negyedévben új, 2033-as lejáratú cserepapírt vezetnek be a jelenlegi 2029-es lejáratú mellett, azzal a céllal, hogy 2021. első negyedévében ez az új papír 10 éves benchmark államkötvénnyé válhasson, amikor a jelenlegi 10 éves benchmark (2031/A) kintlévő állománya meghaladta az ezermilliárd forintot.

A 4 milliárd eurós nemzetközi devizakötvény kibocsátási terv 100 százalékban teljesült. A devizaadósság aránya jelenleg a teljes államadósság 18,5 százaléka, a 2019. év végi 17,7 százalékot követően. A devizahitelekre vonatkozó 206 milliárd forintos előirányzat 84 százalékban teljesült időarányosan, itt további hitelfelvétellel számol az ÁKK a nemzetközi hitelintézetektől és az Európai Uniótól az év végéig.

Az ÁKK továbbra is fenntartja a lehetőséget a devizaadósság aktív kezelését célzó műveletek lebonyolítására a korábbi időszak gyakorlatának megfelelően. Az idei évben végrehajtott devizakötvény kibocsátásokkal és devizahitel felvételekkel, valamint a jövő év eleji esedékességű devizakötvény visszavásárlásokkal nem változik az ÁKK stratégia célja, hogy a devizaadósság részarányát a teljes adósság 20 százaléka alatt tartsa – áll a közleményben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.