A Balatont választják a legtöbben az ősz végén

Az idén nem a hét utolsó vagy első napjaira esett az októberi nemzeti ünnep, ezért ezúttal kevesebbeknek lehetett kézenfekvő, hogy hosszú hétvégévé alakítsák ezeket a napokat. A legfrissebb felmérések mégis azt mutatják, hogy a lakosság nagy része hagyományosan utazásra adja a fejét a jövő héten – ráadásul az iskolákban tanítási szünet is lesz, a mára biztonságosabb anyagi körülmények között élő családok jobban ráérnek a késő őszi belföldi pihenésre az év végi rohanás előtt.

2019. 10. 25. 16:54
null
A térség erős vonzereje a makói Makovecz tér Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A belföldi turizmust általában jelentősen támogatják idehaza a hosszú hétvégék, amikor szabadságolás nélkül csak rövidebb utazásokra nyílhat lehetőség – ezt az utóbbi évek javuló jövedelmi viszonyai között egyre többen ki is használták. A legdivatosabbak évek óta a két-három napos, fürdési, aktív kikapcsolódási lehetőséggel gazdagított vidéki szállodai időtöltések a nyarat követő pihentetőbb időszakban, idén is az ilyen csomagok fogynak az őszi turisztikai piacon. A Bónusz Brigád a napokban felmérte, mire készülnek a magyarok a következő időszakban.

Közlésükben megjegyezték, hogy korábban a tapasztalatok szerint a legtöbb honfitársunk – ahogy a nyáron, úgy október végén is – a Balatont választotta úti célként, és várhatóan ez idén is így lesz, főként, hogy mostanra egyre komolyabb őszi turisztikai attrakciókat szerveznek a magyar tenger elhivatott szakemberei a szezon meghosszabbításáért. A magyar tulajdonú, piacvezető bónuszos cég vásárlói az idén is leginkább utazásra szánják az utolsó őszi napok munkamentes időszakait.

A Bónusz Brigád belföldi eladási toplistájának élén az első két helyen ugyanaz a helyszín szerepel, mint a korábbi években: egy siófoki romantikus és egy szintén siófoki wellnessprogram, 3 napra, 2 fő részére – ezekből fogyott az idén a legtöbb ebben az időszakban. Siófok ezzel a három éve listavezető Lillafüredet taszította le a trónjáról, a bükki település 2016 óta volt a legnépszerűbb hosszú hétvégére szóló úti cél a vásárlók körében – idézi fel a társaság. Ebben az évben a második legnépszerűbb úti cél a Szépasszony-völgyébe vezeti az őszi szünet turistáit, akik jellemzően háromnapos luxust élvezhetnek Egerben. Kedvelt célpont még Makó, Gyula és Herceghalom is, illetve Cserkeszőlő és Miskolctapolca is az első tíz között végzett az újra felfedezett belföldi turizmusban.

A térség erős vonzereje a makói Makovecz tér
Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A külföldre utazók szándékait is felmérték. Ez alapján úgy tűnik, a 2019-es ősz végén a többség a Plitvicei-tavakhoz utazna, általánosan népszerűek az egynapos, buszos túrák a közeli helyszínekre. A második helyen a külföldi őszi utak népszerűségi listáján egy adriai kirándulás áll a bónuszcég reprezentatív ez évi kínálatában, de eddig sokan vettek utazásra beváltható bónt az ausztriai Medve-szurdokba és prágai városnézésre. Vagyis ebben a szezonban – bizonyára az őszre jellemző változatos időjárás miatt is – inkább a közeli úti célok, a néhány napos kirándulások, a busszal megközelíthető helyek a legtipikusabbak a hazai fogyasztási szokások szerint.

Tetten érhető az évszakra jellemző visszafogottság a megvásárolt szállodai szolgáltatások időtartamában is a Bónusz számai alapján. A felmérésük azt mutatja, hogy – habár az őszi iskolai szünet egy hétig tart – a nagy többség belföldön csupán két éjszakás szállodai pihenésre fizet be az október végi, november eleji időszakban. Ennek köze lehet ahhoz is, hogy a következő hét végén a mindenszentek és a halottak napja ünnepei is sorra kerülnek.

Pillanatképet kaptunk a költésekről is, amelyből látható, hogy a javuló jövedelmi viszonyok miatt a kereslet növekedése egy-két év alatt felhajtotta az árakat. Míg 2016-ban egy kétfős, háromnapos belföldi kikapcsolódáshoz a Bónusz Brigádon átlagosan 26 800 forintért jutottak hozzá a turisták, addig 2018-ban ez az összeg már 29 500 forint volt. Az idén 29 100 forint az az átlagár, amit a legtöbben költhetnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.