A beruházások támogatásáról tárgyalt a gazdaságvédelmi operatív törzs

Az állami beruházásokat gyorsítják azzal, hogy újabb eszközökkel egyszerűsítik a közbeszerzési ellenőrzéseket.

Forrás: MTI2020. 10. 13. 19:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A beruházások gyorsításáról és támogatásáról tárgyalt a gazdaságvédelmi operatív törzs a keddi ülésén – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebookra feltöltött videóban.

Az állami beruházásokat gyorsítják azzal, hogy újabb eszközökkel egyszerűsítik és teszik hatékonyabbá a közbeszerzési ellenőrzéseket; tovább fejlesztik az elektronikus közbeszerzési rendszert, amely egyben a piaci versenyt is erősíteni fogja – sorolta.

A kutatás-fejlesztéshez, innovációhoz kapcsolódó állami projekteket, beruházásokat is mentesítik a bonyolult adminisztrációs szabályok alól, így ezek a fejlesztések szintén gyorsabban, olcsóbban tudnak majd megvalósulni – tette hozzá.

A vállalkozások beruházását segítő lépés 164 kisvállalkozásnak jelent jó hírt, a költségvetésből újabb forrásokat rendeltek ugyanis a beruházások támogatására – mondta a pénzügyminiszter.

Ismertette, hogy a kis- és középvállalkozások eszközberuházásait támogató pályázat keretét az eredeti 4,5 milliárd forintról 7,1 milliárd forintra emelték, ebből a cégek gépeket, informatikai berendezéseket vásárolhatnak, és technológiai fejlesztéseket valósíthatnak majd meg.

A támogatásokkal 14 milliárd forint értékű beruházás valósulhat meg a következő időszakban.

A cél, hogy a beruházásokat egyszerre ösztönözzék a vállalkozások és az állam oldaláról is. A költségvetési politika partner ebben. A feladat most az, hogy a költségvetésből minden egyes fejlesztésre szánt forint úgy hasznosuljon, hogy abból a magyar gazdaság profitáljon – mondta Varga Mihály.

Szijjártó Péter újabb lehetséges beruházásokról tárgyalt

Újabb fejlesztésekről, lehetséges beruházásokról tárgyalt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken a szentgotthárdi Opel-gyárban – ezt a tárcavezető osztotta meg hivatalos Facebook-oldalán. A beruházások nemcsak a szentgotthárdi gyár működését, hanem a magyar gazdaság gerincoszlopát adó autóipar további fejlesztését hozzák magukkal – írta a bejegyzésben. A miniszter közölte azt is, hogy a szentgotthárdi motorgyár élén hamarosan magyar vezérigazgató fog állni Mesics Olívia személyében. Szijjártó Péter a posztban felidézte, hogy a szentgotthárdi Opel-gyár volt az első nagy járműipari beruházás Magyarországon, 1990 nyarán alapította az Opel a leányvállalatot. Az Opel tulajdonosa ma már a Peugeot, az Opel és Citroen márkákkal fémjelzett PSA-csoport. A vállalat az év elején indította el egyik legjelentősebb benzines motorjának gyártását Szentgotthárdon, évi 350 ezer darabos kapacitással.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.