A családoknak is újra kell tervezniük a költségvetésüket

A jelenlegi válsághelyzet még hónapokig eltarthat és a turizmus mellett számos ágazatot negatívan érint, amelynek következtében több ezer ember marad munka nélkül. A kormány a költségvetés újratervezését végzi, ugyanakkor lakossági szinten is meg kellene tenni ugyanezt, és a hangsúlyt a tartalékolásra kellene helyezni – hívja fel a figyelmet Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSz) elnöke a www.okosanapenzzel.hu oldalon megjelent írásában.

Magyar Nemzet
2020. 05. 09. 12:24
null
A járványügyi helyzet arra is lehetőséget ad, hogy a családok több minőségi időt töltsenek együtt Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A válságkezelés és a gazdaság újraindítása érdekében zajlik a 2020-as és a 2021-es költségvetés újratervezése. A legfontosabb feladat, hogy a bevételi és a kiadási oldalt a valós gazdasági folyamatokhoz igazítsák, és előkészítsék azokat a hosszú távú intézkedéseket, amelyek a gazdaság újra indításához szükséges pénzügyi fedezetet megteremtik. Domokos László szerint fel kellene ismerni, hogy lakossági szinten sincs ez másként. Nagyon fontos, hogy a kormány intézkedései mellett a családok is újra tervezzék a költségvetésüket, illetve akik eddig ezt nem tették meg, családjuk védelmében tegyék meg a szükséges lépéseket.

Jelen gazdasági helyzetben egyik napról a másikra több ezer munkavállaló munkahelye szűnik meg, és ha hinni lehet a felméréseknek, mindössze a lakosság egyharmadának van váratlan helyzetekre félretett pénze. Ez nagyon aggasztó és azt jelenti, hogy a háztartásokban élők 63 százalékának semmilyen vésztartaléka nincs az olyan helyzetekre, mint a mostani – hangsúlyozza Domokos László. Az ÁSz elnöke ezért azt javasolja, hogy minden családban a költségvetés tervezésére, kontrolljára és végrehajtására ki kellene nevezni a „pénzügyminisztert”, aki rendszeresen átnézi a számlákat és meghúzza a kiadásokat. Ez jelenthet megoldást arra, hogy a nehéz helyzetbe került háztartások átvészeljék ezt a néhány hónapot. Természetesen ezt nem csak nekik, hanem minden családnak meg kellene tennie, hiszen nem lehet tudni, hogy ki mikor kerül hasonló helyzetbe.

A legelső lépés a háztartás költségeinek az áttekintése és megtervezése. Ez egy tükör, ami megmutatja a család aktuális pénzügyi helyzetét. A legkönnyebb feladat a bevételi oldal megtervezése, hiszen az csupán néhány tételből áll, a nagy kihívást a kiadási oldal összeállítása jelenti. Ez kiemelten fontos, hiszen leginkább ebben vannak az áttervezésre váró tételek, amelyeket először be kell azonosítani, majd a kiadások szerint csoportosítani, végül priorizálni – véli Domokos László. Természetesen új munkalehetőségeket is érdemes számba venni, illetve átmeneti megoldást találni a kieső bevételek legalább egy részének a pótlására.

A család pénzügyminiszterének feladata nemcsak annyiból áll, hogy megtegye ezeket a lépéseket, hanem, hogy be is tartassa, hiszen ez a legnehezebb feladat. Fel kell hívni a figyelmet a kiadási sorrendre is. Jelenleg csak a legfontosabbak és a legszükségesebbek maradhatnak a listán a stabilitás érdekében, ez a lakhatás, a törlesztő részlet fizetése, az élelmiszer és gyógyszer. Az összes többit lehetőség szerint háttérbe kell szorítani – figyelmeztet a számvevőszék első embere, kiemelve, hogy a pénzügyi egyensúly eléréséhez szem előtt kell tartani: a család kevesebbet költsön a bevételénél, a különbözetet pedig mindig tegye félre. Domokos László meggyőződése, hogy meg kell tanítani az embereket arra, hogyan takarítsák meg az első ezer forintot, azután lehetőleg a következő ezreket, hiszen a családnak és a társadalomnak az egyik legnagyobb értéke a biztonság, illetve a pénzügyi biztonság – húzza alá az Állami Számvevőszék elnöke.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.