A férfiak okozzák a legtöbb balesetet

Ellentmond a statisztika a mindennapi tapasztalatnak: nem az ifjú titánok okozzák a legtöbb balesetet, hanem a korosodó férfiak, teljesen átlagos családi autókkal. Az egyik nagy biztosítótársaság adatai szerint a hölgyek miatt jóval kevesebb alkalommal kell hívni a helyszínelőket.

Magyar Nemzet
2019. 12. 10. 15:09
null
A fehér autók közül négyezer-ötszáz járt szerencsétlenül Fotó: MTI/Donka Ferenc
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Forrófejű fiatalok izomautókkal vagy éppen mindent lehengerlő terepjárókkal – vágja rá az átlagos fővárosi ­autós, ha azt kérdezik, kik a legveszélyesebb közlekedők az utakon. A statisztika azonban nem támasztja alá a mindennapi észleletet, az egyik nagy hazai biztosítótársaság adatai szerint az elmúlt két évben a szürke gépjárművel járó, fővárosi, negyvenéves férfiak kerültek a legtöbbször bajba. A Generali Biztosító az év eleje óta több tízezer autós káresetet regisztrált, összesen körülbelül nyolcmilliárd forint értékben. A legtöbb balesetet a fővárosban (6200 eset) és Pest megyében (3800 eset) szenvedték el, ám az összes káresetnek csupán 15 százaléka írható a fiatalok számlájára. Negyvenéves kortól azonban megfordul a trend, és egészen a nyugdíjig az okozott károk száma ugrásszerűen megnő, az összes baleset 60 százaléka ebben az életszakaszban történik. A legtöbb baleset okozója vagy elszenvedője negyvenes férfi.

A fehér autók közül négyezer-ötszáz járt szerencsétlenül
Fotó: MTI/Donka Ferenc

A gépjárműszíneket tekintve a szürke járművek voltak a legnagyobb veszélyben az elmúlt két évben: több mint 7500 baleset köthető ehhez a színhez. Ezen nem nagyon lehet csodálkozni, mert a leggyakoribb autószín a szürke, illetve a metálszürke, tehát ezen színárnyalatok csak népszerűségük miatt okoznak nagyszámú balesetet. A képzeletbeli dobogó második és a harmadik helyén a fehér (4500 eset) és fekete járművek (4000 eset) állnak, de a biztosító többezres balesetszámot regisztrált kék, piros és barna színű autókra is.

Mi a helyzet a nemek arányával? Valóban rosszabbul vezetnének a hölgyek? Erre a sztereotípiára a Generali statisztikája mindenképpen rácáfol, mert az adatok szerint az ügyfeleik körében 2019-ben bekövetkezett káresetek 62 százalékát férfi vezetők okozták, tehát a nők jócskán elmaradtak mögöttük. A KSH adatai szerint 2019 második negyedévében több mint 25 százalékkal csökkent a halálos kimenetelű közúti balesetek száma, és a közlekedési incidensek során összességében is kevesebben sérültek meg. Az elmúlt években azonban növekszik a gépjárművekre vonatkozó kárbejelentések mértéke: 2019-ben eddig több mint háromezerrel ugrott meg ez a szám az egy évvel korábbiakhoz képest a Generalinál.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.