A fonthoz képest erősebb a forint, mint húsz éve

A forint árfolyamát többnyire az euróhoz képest szoktuk értékelni, miközben más, a külkereskedelem vagy a turizmus szempontjából fontos valutákhoz képest esetenként igen eltérő a mozgás.

Fellegi Tamás Péter
2020. 06. 06. 8:26
null
Nem csak az euró mérvadó, a turistáknak például a kuna vagy a dollár átváltási ára is számít Fotó: BachPekaryMate Forrás: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hazai fizetőeszköz szempontjából érthető módon az euróhoz képest mért árfolyam a leglényegesebb, hisz a magyar külkereskedelemben a közös európai deviza a legjelentősebb. Emellett azonban lényeges szerepet kap az amerikai dollár (az Egyesült Államokon kívül sok másik országgal is ebben a valutában számolunk el, és az importunkban jelentős kőolaj és földgáz ára is dollárban alakul a világpiacon), ugyancsak lényeges a román lej, hisz Románia a második legnagyobb exportpiacunk Németország után, és az angol font ugyancsak jelentős a Nagy-Britanniával folytatott kereskedelem miatt. A svájci frank jelentősége szerencsére ma már minimális lett a frankalapú hitelek megszűnésével, míg a turisták szempontjából lényeges lehet még a horvát kuna.

Meglepőnek tűnik, de van olyan nagy deviza, amelyhez képest a forint erősebb, mint húsz éve. Ez pedig az angol font: akkor 420 és 440 között mozgott a forinthoz képest, míg most csak 380-at kell érte adni. Közben persze voltak nagy kilengések (a 2008-as válság előtt rövid időre 280 forint alá csökkent, majd 2015-ben újra 440 fölé szaladt), de hosszú távon nincs jelentős változás az árfolyamban.

Nemcsak az euró mérvadó, a turistáknak például a kuna vagy a dollár átváltási ára is számít
Fotó: Bach Máté

A dollár esetében szintén tetten érhető majdnem ugyanez az érdekes húszéves jelenség: akkor 320 forint volt a legmagasabb dollárárfolyam, és ezt azóta csak az elmúlt hónapokban múlta felül, rövid időre. A tető 340 volt, miközben most már csak 305 forintot kell érte adni, és ezzel a dollárhoz képesti forintárfolyam a tavaly őszi szintre erősödött vissza.

A román lejhez képest rövidebb időszakot célszerű nézni, mivel délkeleti szomszédunknál az árfolyam csak a 2000-es évek közepén stabilizálódott az azt megelőző hiperinfláció után. A koronavírus-válság idején ugyan közel kilenc százalékot gyengült a forint a lejhez képest, azonban ezt már ledolgozta, és a jelenlegi 71 forintos árfolyam erősebb forintot jelent a román valutához képest, mint öt évvel ezelőtt.

Ami a turisztikai szempontból érdekesebb horvát kunát illeti, a forintárfolyam alakulása hasonló, mint az euróhoz képest: 2017 végéig 41-42 között volt az árfolyam forintban, majd a következő két évben 45 fölé emelkedett. Most a válságban felugrott közel 48-ig, de visszatért 45,50-ig. Így aki idén Horvátországban nyaralhat, már nagyjából a tavalyihoz hasonló árfolyammal számolhat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.