A Google kizárólag megújuló energiát használna fel

A technológiai cég, amely az egyik legnagyobb áramfogyasztó, 2030-ra ígéri a megoldást. A Google már régóta karbonsemleges egyéb intézkedések segítségével, de az igazi cél, hogy egyáltalán ne bocsásson ki szén-dioxidot.

2020. 09. 16. 13:39
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Google azt tervezi, hogy tíz éven belül kizárólag megújuló energiából termelt árammal fogja üzemeltetni szerverparkjait és irodáit. A cég így a legnagyobb lesz azok közül, akik elkötelezik magukat a fosszilis tüzelőanyagok felhasználásának megszüntetése mellett. A vállalat vezérigazgatója a Reutersnek adott nyilatkozatában kiemelte, hogy a jelenleg tomboló kaliforniai bozóttüzek is jelzik, hogy mennyire égető kérdéssé vált a klímavédelem, ezért a Google példát is szeretne mutatni, hisz ha sok nagyobb cég követi a példáját, már komoly mértékben csökkenhet a széd-dioxid-kibocsátás.

A megújulók, mint a nap-, és szélenergia már most is átlagosan 61 százalékos arányt jelentenek a Google által felhasznált áram előállításában, természetesen földrajzilag nem egyenletes eloszlásban: amíg az oklahomai adatbázis-központ (szerverpark) esetében 96 százalék az arány, elsősorban a szélerőműveknek köszönhetően, addig Szingapúrban mindössze három százalék, az áram nagy részét gázerőmű állítja elő.

A 2030-ra kitűzött cél eléréséhez a legfontosabb, hogy megfelelő tárolókapacitást építsenek ki akkumulátorokkal az éjszakai áramfelhasználáshoz azokon a helyeken, ahol a napenergiáé a döntő szerep. Emellett jelentős szerepet kap a logisztika: a szerverparkok egy részét áttelepítenék azokra a helyekre, ahol eleve bőségesen rendelkezésre állnak a megújuló energiaforrások. A megfelelő energiatároló kapacitás biztosítása általában is alapfeltétele a megújuló energiákra való átállásnak, hisz a nap-, és szélenergia időszakos, szemben az állandóan üzemeltethető gáz-, és szénerőművekkel. Az elektromos autózás tömeges elterjedésének is legfontosabb feltétele, hogy százmilliós nagyságrendben elérhetővé váljanak a nagy kapacitású, de olcsón előállítható akkumulátorok.

A Google már 2007 óta karbonsemleges, amit úgy ért el, hogy jelentős faültetési programokat szervezett, szén-dioxid-kvótát vásárolt, amelyet nem használt fel, illetve részt vett szélerőművek építésének finanszírozásában.

A cég ezeket a programokat is bővíteni szeretné, amellett, hogy megvalósítja a megújuló energiára való teljes átállást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.