A járvány ellenére sikeres volt a támogatások igénylése

A kérelmek száma és az igényelt terület nagysága gyakorlatilag megegyezik a korábbi években tapasztaltakkal.

Magyar Nemzet
2020. 05. 19. 12:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány által előidézett rendkívüli körülmények ellenére sikeresen be tudták nyújtani a gazdálkodók az idei egységes kérelmeket. Az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint a május 15-i szankciómentes időszak végéig 166 901 ügyfél nyújtotta be kérelmét, 4 993 382 hektár mezőgazdasági terület művelése után kérve támogatást. A kérelmek száma és az igényelt terület nagysága gyakorlatilag megegyezik a korábbi években tapasztaltakkal. Az egységes kérelem keretében az idén összesen 43 közvetlen támogatási és vidékfejlesztési jogcímen lehetett támogatást igényelni, illetve ezekkel kapcsolatban adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni.

Ahogyan a korábbi években, úgy a gazdálkodóknak az idén is lehetőségük van arra, hogy a május 15-i határidő után beadják a kérelmeiket, ebben az esetben azonban munkanaponként egy százalékos késedelmi szankcióra kell számítaniuk. Fontos, hogy a 2020. május 15-éig benyújtott kérelem idén egészen június másodikáig támogatáscsökkentés nélkül módosítható.

A Magyar Államkincstár idén is él majd az előzetes ellenőrzés lehetőségével. Ennek során a benyújtott egységes kérelmek május 15-ei, szankciómentes beadási határidejét követően a MÁK az ügyfélkapura kiküldött végzésben értesíti a gazdálkodókat, vagy azok képviselőit, ha a kérelmek előzetes ellenőrzésekor komolyabb problémát talál. A termelők ennek alapján a módosíthatják kérelmeiket. Az Agrárminisztérium azt javasolja az érintett gazdálkodóknak, hogy lehetőség szerint minden esetben éljenek a javítás szankciómentes lehetőségével.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdászai a megváltozott körülmények ellenére is segítették a gazdákat a támogatásigénylésben. A május 15-i zárásig a kamarai falugazdászok összesen 113 446 darab kérelmet adtak be a MÁK online felületén, aminek 86 százalékát telefonos ügyintézéssel nyújtották be. Mindez területre vetítve összesen 1 717 263 hektár termőföldet érint.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.