A magyar tulajdonú cégeket megerősítve jöhetünk ki a válságból

Erősíteni kell a magyar tulajdonú vállalkozásokat – fogalmazott Palkovics László.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 08. 15. 13:40
PALKOVICS Lszl
Mak, 2020. jlius 24. Palkovics Lszl innovcis s technolgiai miniszter beszdet mond a Vll-Ker Kft. kormnyzati s unis tmogatssal megvalsult, 660 milli forintos kapacitsbvt beruhzsnak tadsn Makn 2020. jlius 24-n. A magyar tulajdonban ll cg f tevkenysge a fatzels fmkandallk, tzterek s kzpontifts-kandallk gyrtsa, de a cg sajt tervezs grillkszlket, kemenct is kszt, rtkest. MTI/Rosta Tibor Fotó: Rosta Tibor Forrás: MTI/Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Szükség van arra, hogy a koronavírus-járvány miatt a tavasszal leálló gazdaság újból magasabb fokozatba kapcsoljon, ehhez pedig meg kell erősíteni a magyar tulajdonú vállalkozásokat, ezáltal Magyarország megerősödve kerülhet ki a vírus okozta válságból – jelentette ki az innovációs és technológiai miniszter szombaton Lentiben. Palkovics László a város felújított inkubátorházának avatásán azt mondta, hogy a kormány a most záruló európai uniós elszámolási időszakban is a gazdaság fejlesztését tartotta elsődlegesnek, és ez hasonlóan alakul a következő hét évben is.

A 2021 és 2027 közötti költségvetési ciklusban a rendelkezésre álló 52 milliárd euró uniós forrás 33 százalékát a gazdaságfejlesztésre, főként a kis- és közepes vállalkozások megerősítésére szánja Magyarország – közölte a miniszter.

Felidézte, hogy tavaly 5 százalékos gazdasági növekedést ért el az ország, és az idei első negyedévben is 2 százalék volt a bővülés, a júniusi mélypont után pedig ismét növekszik a foglalkoztatottság. A válság által egyik leginkább érintett ágazat, a turizmus tavaly 11 százalékkal részesedett a GDP-ből, ezért is kiemelt terület, de szükséges, hogy többlábúvá váljon a magyar gazdaság – mondta.

A magyar tulajdonú vállalkozásokra kell építenünk, mert ezek bizonyosan Magyarországon képzelik el a jövőjüket, de a kormány és az Európai Unió partnerségi megállapodása is célként fogalmazta meg a kkv-k megerősítését.

Ennek egyik eleme az inkubációs szolgáltatások terjesztése, vagyis a Lentiben felújítotthoz hasonló inkubátorházak fejlesztésén keresztül a vállalkozói hajlandóság, az önfoglalkoztatás és az innovatív vállalkozói szemléletmód erősítése – fogalmazott Palkovics László.

Vigh László, a térség fideszes országgyűlési képviselője, miniszteri biztos arra emlékeztetett, hogy a második világháború után a határ menti terület nagyon sokat szenvedett, nem kapott lehetőséget fejlesztésekre, ami a mai napig tapasztalható hátrányokat okozott.

A horvát, a szlovén és az osztrák határ közelségét azonban előnnyé lehet változtatni, hogy akik vállalkozni, tanulni, élni szeretnének ebben a térségben, megtalálják a lehetőségeiket – mondta.

Fotó: MTI

Horváth László, Lenti polgármestere (Fidesz–KDNP) elmondta: közel húsz éve épült az inkubátorház, amelyet csaknem 227 millió forint beruházással újítottak most fel. A város mintegy 8 millió forint önerőt használt fel, a fennmaradó összeget pályázaton nyerték el.

A beruházás részeként kívül-belül felújították, korszerűsítették és energiafelhasználás szempontjából is hatékonyabbá tették az épületet, annak nyílászáróit és fűtési rendszerét, illetve új közösségi tereket hoztak létre. Az épület előtt 32 parkolóhelyet, valamint két elektromosautó-töltő pontot is kialakítottak. Reményeik szerint 12 induló vállalkozás fejlődéséhez járulhat hozzá az intézmény – tette hozzá a polgármester.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.