A magyarok kétharmada támogatja a vásárlási idősáv szűkítését

Az idősek többsége, míg a magyarok kétharmada támogatja azt az ötletet, hogy a koronavírus-járvány miatt a 65 év felettieknek fenntartott 9-12 órás vásárlási idősávot kétórásra szűkítsék – a Magyar Nemzet által korábban bemutatott szakszervezeti javaslatról készült reprezentatív közvéleménykutatás.

2020. 05. 15. 8:25
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyarok 67 százaléka egyetért azzal az ötlettel, hogy a koronavírus-járvány miatt a 65 év felettieknek fenntartott 9-12 órás vásárlási idősávot 2 órásra szűkítsék – tette közzé péntek reggel a Napi.hu, amely megbízta a Pulzus Kutató applikációt egy ezerfős reprezentatív közvélemény-kutatásra a témában. A Magyar Nemzet szerdán megírta: A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) azt javasolja a gazdaság újraindítása érdekében, illetve, hogy az áruházi munkavállalók biztonsággal tervezhessenek a munkahelyükkel és ne kelljen a multiláncok profitorientált üzletpolitikája miatt a szerényebb fogyasztás időszakában az utcára kerülniük, hogy a kormány szűkítse az idősebbeknek járó háromórás idősávot kétórásra.

Ezzel a kereskedők is egyetértenek, mivel délelőttönként visszaesett a forgalmuk, 11 és 12 óra között alig vannak vásárlók a boltokban. Az Országos Kereskedelmi Szövetség lapunknak jelezte, hogy már kezdeményezték az ezzel kapcsolatos szabálymódosítást a döntéshozóknál. Korábban a Co-op Hungary Zrt. is szót emelt a háromórás korlátozás miatt, mint jelezték, boltjaikban a délelőtti órákban akár a felére is visszaesik az árbevétel, amit a délutáni órákban tapasztalt növekedés nem mindig kompenzál. A korlátozás különösen hétvégén okoz gondot, főként azokon a településeken, ahol a bolt eleve délig tartana nyitva.

A legfőbb érv, amit az online szavazásban résztvevők elfogadnak, hogy a speciális vásárlási idő szűkítésével a kereskedők is jól járnának – többségük vidéken élő lakos. A támogatók 30 százaléka szerint két óra elegendő az idősek napi bevásárlásához. A válaszadók 16 százaléka ugyanakkor úgy látja, hogy az idősáv szűkítése növelheti a zsúfoltságot és a járványveszélyt a boltokban, míg 17 százalékuk szerint azért nem kell a háromórás intervallumhoz hozzányúlni, mert ennyi idő biztosan szükséges a nyugodt bevásárláshoz az idősek számára.

Kiderült az is, hogy a leginkább érintettek, azaz az idősek többsége is támogatja a javaslatot: a Pulzus kutató felmérése szerint a 60 év felettiek körében az ötlet támogatottsága 62 százalékos. Mindössze a megkérdezett idősek 15 százaléka aggódik amiatt, hogy túlzsúfoltak lennének az üzletek, emiatt nőhet a járványveszély. Azt is megállapították, hogy nincs különösebb nemek közötti eloszlás az egyetértés terén, a férfiak és nők nagyjából hasonló arányban értenek támogatják azt, hogy változzon az idősáv.

– A társadalom egyetért a szakszervezeti javaslattal, ami a munkaadói oldal igényeivel is teljes mértékben összecseng – reagált a közvéleménykutatás eredményeire Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke, aki jelezte, nem volt tudomása arról, hogy felmérés készül a kérdésben, de nem lepte meg, hogy a vásárlók többsége érti a javaslat lényegét. – Nap mint nap tapasztalják a dolgozók, hogy aránytalan a bevásárlók számának eloszlása a nap során, 9 és 12 között ráadásul ugyanaz a létszám van jelen a boltokban, mint délután, miközben a kétórás korlátozott idősáv mellett a munkaszervezés is könnyebb lenne, például a műszakok, pihenőidők tervezésekor – mondta. Hangsúlyozta, hogy továbbra is a biztonságos szempontok szerinti vásárlás a fő irány az ágazati szereplők számára, így például, ha szűkülne az idősáv, fontosnak tartják, hogy mindenki viseljen védőmaszkot a boltokban, mindenütt legyen kézfertőtlenítés a bejáratnál, és fontos a megfelelő távolság betartása is a vásárlók között.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.