Keresés
Magyar Nemzet
2021. január 21., csütörtök, Ágnes napja
HÍR TV – CsörteKarácsonynak gőze sincs, mit kell csinálnia.
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/gazdasag/a-munkahelyek-megtartasat-segiti-elo-a-kozterhek-merseklese-9222890/

A munkahelyek megtartását segíti elő a közterhek mérséklése

Sokkal nagyobb bevételkieséssel kellene számolniuk és tartósabban rosszul járnának a települések, ha az iparűzési adó elengedése helyett a kis- és középvállalkozásoknak el kellene bocsátaniuk az alkalmazottakat. A becslések szerint az összes iparűzésiadó-bevételen belül a kkv-k aránya Budapesten tíz, országosan harminc százalék.

A várakozásoknak megfelelően továbbra is elfogadhatatlannak tartja számos település a helyi iparűzési adó (IPA) kis- és középvállalkozásoknak megítélt kedvezményét. A kormány a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara javaslatára év végén döntött arról, hogy a 2021-ben fizetendő, 2020-as évre számolt iparűzési adó felét elengedi a járvány okozta gazdasági nehéz­ségek könnyebb átvészelését segítve. Az összeg az önkormányzatok bevételét gyarapítja, amelytől most elesnek a települések. A leghangosabban Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere tiltakozott az adócsökkentés ellen, pedig érdemi bevételkiesést nem okoz a fővárosnak az intézkedés.

Szalai Piroska munkaerőpiaci szakértő, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kuratóriumának korábbi elnöke a Magyar Nemzethez eljuttatott elemzésében arra mutatott rá, ha nem akarjuk, hogy a munkaerőpiacunk bezuhanjon, akkor a kkv-kra kiemelten kell figyelnünk, mert legnagyobb arányban ők teremtenek munkát, a foglalkoztatottak 72 százalékának. Felidézte: a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 777 milliárd forint volt 2019-ben az országban az összes IPA-bevétel. Ennek az összegnek a harminc százaléka marad nagyjából az érintett vállalkozásoknál. Budapest IPA-bevétele 294 milliárd forint. Ezen osztoznak a kerületek és a fővárosi önkormányzat. Budapest költségvetésének terhére legfeljebb harmincmilliárd maradhat a kkv-knál – emelte ki a szakértő.

A nagyvárosok IPA-befizetéseiben sokkal nagyobb arányú a nagyvállalatok részaránya. Budapesten a 2015-ös adat szerint a legnagyobb vállalatok adták a főváros teljes IPA-bevételének hetven százalékát, míg a legkisebbek mindössze 3,7 százalékot jelentettek a fővárosnak. Az adatok alapján Szalai Piroska úgy becsüli, legfeljebb tízszázalékos kiesést jelenthet a kkv-k adójának lefelezése.

A helyi iparűzési adót hazánkban nem a vállalkozás nyeresége után kell fizetni. Annak a cégnek, amelynek tavaly volt bevétele – még ha kevesebb is, mint a költségei –, kötelező iparűzési adót fizetnie Magyarországon. Ez tavaly a legtöbb vállalkozásnál sokkal nagyobb terhet jelentett, mint a társasági adó. Mivel a nagyvállalkozások a nagyobb településeken működnek, ezért a kisebb önkormányzatok arányaiban nagyobb bevételkieséssel számolhatnak. A kormány ezért kompenzációt ígért a 25 ezer főnél kisebb településeknek, és tárgyalásokat ajánlott a nagyobb városoknak – emlékeztetett a szakértő. Szalai Piroska értetlenségének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy több település tiltakozik. Kiemelte: sokkal súlyosabb következményekkel járna a munkahelyek elvesztése, és összességében nagyobb terhet jelentene a településeken a munkanélküliség kezelése. Szalai Piroska hozzátette: átlagosan kétszázezer forint kedvezményt kap így egy vállalkozás. A települések az állami kompenzációval így várhatóan nem szenvednek bevételkiesést.

Korábban lapunk megírta, hogy a kormány álláspontja világos: a járványügyi védekezésből és a terhek elosztásából az egész társadalomnak, a gazdasági élet minden szereplőjének és a magyar államnak – benne a kormányzati és az önkormányzati szektornak – is ki kell vennie a részét. Az emberi élet és egészség védelme mellett ez legfőképpen munkahelyek megvédését és újak teremtését jelenti. Ehhez pedig az út a legtöbb embernek munkát adó magyar kkv-k terheinek mérséklésén, így az iparűzési adó csökkentésén keresztül is vezet.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Lánchíd felújítás

Rekordelőleg a Lánchídra
Több különös körülmény mutatja: Karácsonyéknak fontos volt, hogy az A-Híd Zrt. nyerje meg a Lánchíd felújításának a tenderét.

Koronavírus

Nemzetközi össztűz alatt az uniós vakcinabeszerzés
Lassú, bürokratikus, határozatlan – záporoznak a tagállami bírálatok az Európai Bizottságra.

Kiemelt

Dibusz Dénes megkapta Lionel Messi ajándékát + videó
A magyar kapus a Bajnokok Ligájában kapott gólt az argentin zsenitől, sör lett a jutalma.

Poszt-trauma

Gyurcsány kiterítette a kártyáit
Ez várható tőle, a többi porhintés.

Poszt-trauma

Gyurcsányék vakargathatják a fejüket
Rendesen fel lett adva a lecke.

Poszt-trauma

Velkovics Vilmos bűnei
Több van a rovásán, mint hinnénk.

Poszt-trauma

Színművészetis olcsó siker
Ódry Árpád dédunokájának az őse életének alapos áttanulmányozását ajánljuk.

Aktuális

Téli kirándulóknak ajánlja ezt az e-NV200-ast a Nissan
Túlságosan messze nem mehet a téli túra, hiszen a hideg, a széles gumik, a nagyobb tömeg és a sok elektromos fogyasztó miatt a hatótáv korlátos – írja az Autómotor.hu.

Fricz Tamás blogja

Varga Judit megint fején találta a szöget
„Mindnyájan kikapcsolhatóvá válunk” – írta Facebook-oldalán az igazságügyi miniszter.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!