A vártnál rosszabb lett a kínai adat

Kisebb mértékű lett a kínai gazdaság növekedése tavaly, mint amit korábban vártak. Ez egyúttal 29 éves mélypont is, ugyanakkor Kína még így is a világon a legnagyobb növekedésű országok között van.

Fellegi Tamás Péter
2020. 01. 18. 15:29
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt évben 6,1 százalékos volt a kínai gazdasági növekedés, ami 29 éve a legalacsonyabb érték. Elemzők szerint a korábbiakhoz képest alacsonyabb növekedésért nem kis mértékben az amerikai–kínai kereskedelmi konfliktus a felelős. Ugyanakkor az is tény, hogy Kína gazdasága immár negyven éve növekszik nagy ütemben, és ez bármeddig nem tartható fenn, hisz közben például a kínai bérek is nagymértékben megnőttek, így a beruházók egyre inkább a térség alacsonyabb bérű országai felé fordulnak.

A 6,1 százalékos ütem mindazonáltal még mindig kedvezőnek tekinthető, hisz ennél nagyobb ütemet csak nagyjából 15 ország ért el világszerte, és mindegyikük jóval fejletlenebb, mint Kína, vagyis alacsonyabb bázisról növekednek. Ezek nagyjából fele Kína szomszédságában található, mint India, Banglades, Kambodzsa, Vietnam, Laosz, Mianmar, Mongólia és a Fülöp-szigetek (a többi gyorsabb növekedésű mind afrikai ország).

Becslések szerint az idén is hasonló szintű lehet a kínai növekedés, majd lassan tovább csökkenhet az ütem, de még sokáig öt százalék fölött marad, így az ország jó eséllyel válhat a világ legnagyobb gazdaságává húsz éven belül, megelőzve az Amerikai Egyesült Államokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.