A világ minden részére eljut a hazai kukorica

Magyarország a világ három legnagyobb csemegekukorica-termelőjének egyike, s Európában a legnagyobb termőterülettel rendelkezik.

Nagy Kristóf
2019. 07. 12. 15:24
null
Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország a világ három legnagyobb csemegekukorica-termelőjének egyike, s Európában a legnagyobb termőterülettel rendelkezik. Hiába a kedvező adottságok, itthon nincs nagy érdeklődés a csemegekukoricára: évente mindössze átlagosan egy-másfél kilogrammot fogyasztunk belőle, ám csak a feldolgozott termékekről van pontos adat. A termés 95 százalékát exportáljuk a világ minden tájára, ez az egyik legfőbb agrárexportcikkünk – közölte tegnap a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A legnagyobb piacunk Németország, az Egyesült Királyság, Lengyelország, valamint a környező országok. A csemegekukorica – amely nem keverendő össze a hagyományos, szántóföldi kukoricával – a legnagyobb mennyiségben termesztett ipari zöldségféle Magyarországon, a betakarítás a korai fajtákkal várhatóan jövő héten kezdődik.

Fotó: Bach Máté

Hazánk klimatikus és talajadottságai kitűnőek a csemegekukorica-termeléshez, ami a magas agrártechnológiai színvonallal és a feldolgozóipar műszaki szintjével együtt garantálja a jó hozamokat és a kiváló minőséget – részletezte a kamara. A növény 70 százaléka öntözött, 30-40 ezer hektáron termesztik. Európában hazánk termel a legnagyobb területen csemegekukoricát, minket követ Franciaország, de folyamatosan nő a termesztés Lengyelországban és Ukrajnában is. A hazai termőtájak közül kiemelkedő Hajdú-Bihar megye 14 ezer hektárral, de Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is 3-4 ezer hektáros termőterületek vannak.

A csemegekukorica ízét elsősorban a benne lévő cukortartalom határozza meg, amely zsenge, úgynevezett tejes érési állapotában a legnagyobb. Ennek megfelelően – a piaci trendeket követve – az elmúlt évtizedben fokozatosan terjedtek a szuperédes fajták, ezek mára meghatározóak a magyar termesztésben is. Az évi 500-600 ezer tonna termés kétharmadát a konzervipar, harmadát a hűtőipar dolgozza fel. A feldolgozás mellett évről évre emelkedik a frissen vagy főttként értékesített csemegekukorica mennyisége is. Csemegekukorica-konzervből több mint 200 ezer tonnát exportáltunk tavaly, 60 milliárd forint értékben, míg fagyasztott áruból 72 ezer tonnát, 16,6 milliárd forint értékben.

A csemegekukorica az üzletekben leginkább konzervként és fagyasztott formában kapható, de már hazánkban is egyre kedveltebb az előfőzött, vákuumcsomagolt csemege. A NAK a közleményében kiemelte: a csemegekukoricának jelentős a tápértéke, kitűnő ízanyagai mellett sok energiát is szolgáltat. Százgrammonként 3-4 gramm fehérjét, 20 gramm szénhidrátot, 8-12 milligramm C-vitamint, illetve vasat, foszfort, karotint és meszet is tartalmaz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.