Adóváltoztatásokkal a válság ellen

Több elemből álló adóváltoztatást hajtott végre a kormány a globális koronavírus-járvány gazdasági kártételeinek enyhítéséért.

Magyar Nemzet
2020. 03. 25. 13:28
null
Bebizonyosodott: a munkahelyek megtartását célzó intézkedések célba értek Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több elemből álló adóváltoztatást hajtott végre a kormány a globális koronavírus-járvány gazdasági kártételeinek enyhítéséért.

Adóelengedésről és tartozásátütemezésről rendelkeznek a hétfőn meghozott új szabályok a kisadózó vállalkozások tételes adójánál, a katánál, ahogy – június 30-ig – járulékelengedéssel, járulékmérsékléssel számolhatnak több ágazat, így a vendéglátás, a turizmus, a filmipar, konferenciaszervezés és a szerencseipar szereplői mellett a média és a sport világában, az eladóművészeknél, valamint a taxisoknál. Lényeges elem az is, hogy veszélyhelyzet megszűnését követő 15. napig szünetelnek az adóvégrehajtások.

– Egyértelmű, hogy senki sem látja előre a megoldást, a gazdaságnak viszont muszáj segítséget nyújtani – vélekedett a Vámosi-Nagy Ernst & Young Ügyvédi Iroda adóperes szakértője. Bajusz Dániel hozzátette: a magyar kormány követi az európai trendeket, és a bevezetett intézkedések valóban érdemi segítséget jelenthetnek az érintett vállalkozásoknak.

Mindenhol
a munkahelyek megőrzése a cél
Fotó: Kurucz Árpád

Az európai trendek kapcsán felidézhető az EY tanácsadó cég összegzése, melyből kiderül, hogy több európai állam kormánya szerint is gyors segítséget jelenthetnek az adóváltoztatások.

Spanyolországban és a cseheknél például fizetési könnyítést adtak bizonyos adótartozásokra, utóbbi országban nem bírságolnak a bevallások elmulasztása miatt. Belgiumban az adófizetési késedelem bírságtételein változtattak, ahogy Finnországban is a szankciókhoz nyúltak hozzá: visszamenőleg csökkentették a késedelmi pótlék mértékét, miközben fizetési határidőt is módosítottak. Franciaországban az adóbefizetés elhalasztása mellett a visszaigénylés lehetősége is megnyílt, Norvégiában pedig a forgalmi adó került terítékre: 12-ről 8 százalékra csökkentették a kedvezményes áfakulcsot, miközben eltörölték a légiutas-különadót.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.