Áprilisi többlet a büdzsében

A gazdaság újraindításának sarkalatos pontját jelentő 2021. évi költségvetés módosítását még a tavaszi ülésszakon fogadhatja el az Országgyűlés.

Magyar Nemzet
2021. 05. 10. 13:28
null
Varga Mihály: Elkészült a jövő évi költségvetés tervezete Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pozitív egyenleggel – 100,5 milliárd forintos többlettel – zárt idén áprilisában az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt, úgynevezett központi alrendszere. Ez az érték nagyságrendileg hasonló, mint az előző évi azonos havi többlete: tavaly áprilisban 104,5 milliárd forint volt a központi alrendszer egyenlege, a négyhavi hiány pedig 727,4 milliárd forintot tett ki.

Az idei esztendő első négy hónapban a központi alrendszer összességében 1043,6 milliárd forintos deficitet mutatott. Ez a felhalmozott hiány megközelíti az 1491,2 milliárd forintos éves előirányzat hetven százalékát. Ezen belül a központi költségvetés 890,0 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok 14,5 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 139,1 milliárd forintos hiányt értek el – adta közre a friss adatokat a Pénzügyminisztérium (PM).

Kiemelve, hogy a járványügyi védekezésre biztosított források 2021. április végére meghaladták a 398,8 milliárd forintot.

A gazdaság újraindítását segítve a kormány ismételten meghosszabbította az ágazati bértámogatási rendszert, így a bértámogatást a jogosult szektorokban tevékenykedő vállalkozások május hónapra is kérhetik.

Az idei költségvetés módosításával biztosítottak maradnak a járványügyi és gazdaság-újraindítási intézkedések forrásai, miközben az adósságszint is csökkenő pályára állhat Fotó: MTI/Kovács Tamás

A minisztérium közleménye a kiadások közül kiemelte még a koronavírus-járvány következtében szükségessé vált versenyképesség-növelő támogatásra fordított 86,1 milliárd és a vasúti fejlesztésekre költött 60,2 milliárd forintot. Jelentősnek nevezte még a közlekedési ágazati programokra kiadott 59,4 milliárd, a közúti fejlesztésekre költött 57,9 milliárd, valamint a Modern városok program céljaira fordított 42,2 milliárd forintos összeget, valamint a Turisztikai fejlesztési célelőirányzatból kifizetett 37,5 milliárd forintot.

Az Országgyűlésnek április elején benyújtott költségvetési módosító javaslat 796,5 milliárd forinttal 2287,7 milliárd forintra emeli az államháztartás központi alrendszerének idei évre tervezett pénzforgalmi hiányát – összegzi a távirati iroda. Az uniós módszertan szerinti új államháztartási hiánycélt a GDP 7,5 százalékában jelöli meg a tavaly jóváhagyott 2,9 százalékkal szemben.

A Pénzügyminisztérium közleményében megerősíti, hogy a költségvetés módosításával biztosítottak maradnak a járványügyi és gazdaság-újraindítási intézkedések forrásai, miközben az adósságszint is csökkenő pályára állhat. A gazdaság újraindításának sarkalatos pontját jelentő idei büdzsé módosítását még a tavaszi ülésszakon fogadhatja el az Országgyűlés – fűzték hozzá. Hangsúlyozva, hogy idén a járvány elleni védekezés mellett megkezdődhet a gazdaság újraindítása is. A Gazdaság-újraindítási akcióterv lehetővé teszi, hogy mindenki, akit a járvány nehéz helyzetbe hozott, talpra tudjon állni.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.