Árvízvédelem: átadták a felújított bajai Deák Ferenc-zsilipet

A Deák Ferenc-zsilip Magyarország egyik legrégebbi, 145 éves, ma is üzemelő vízügyi létesítménye.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 08. 27. 14:42
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átadták az árvízvédelmi szempontból országos jelentőségű, 1,2 milliárd forintból teljesen felújított bajai Deák Ferenc-zsilipet csütörtökön – írta a távirati iroda. Zsigó Róbert, a térség fideszes országgyűlési képviselője, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára hangsúlyozta: az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság működési területén lévő műtárgy a Baja–Margitta-szigeti dunai árvízvédelmi fővédvonal részét képezi, ezért az itt élők biztonságát is szolgálja.

Emlékeztetett: a Deák Ferenc-zsilip Magyarország egyik legrégebbi, 145 éves, ma is üzemelő vízügyi létesítménye, amelynek az elmúlt három évben zajló rekonstrukciós munkálatai mellett a bajai Ferenc-csatorna vele szervesen összekapcsolódó, 1938-ban épült hídja is megújult. Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója kiemelte: a munkák során egy korabeli csúcstechnológiát kellett úgy átalakítani, hogy a vízügyi-történelmi jelentősége megmaradjon, ugyanakkor meg tudjon felelni az új kihívásoknak is. Mára a hajózás szerepe jelentősen csökkent, előtérbe került a természetvédelem, az idegenforgalom, ugyanakkor a veszélyek nem csökkentek. Elég csak a 2013-as árvízre vagy 2017-re, a rekordalacsony vízszintre gondolni.

A főigazgató szerint a jövőben számolni kell azzal, hogy a dunai vízszintek még alacsonyabbak lesznek, és ez közvetlenül érintheti Baját és a Ferenc-csatornát. A hajó- és tápzsilipből álló, kettős hasznosítású, a Sugovica-Duna-ág és a Szeremlei Holt-Duna találkozásánál található Deák Ferenc-zsilipet az Országos Vízügyi Főigazgatóság több mint 13 milliárd forint európai uniós támogatásból megvalósuló országos projektjében újították fel. Telkes Róbert, az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság igazgatója az előadásában elmondta: a Deák Ferenc-zsilip 1870 és 1875 között Türr István irányításával épült.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.