Az Európai Beruházási Bank 50 milliárd forint hitelt ad oktatásfejlesztésre

Varga Mihály hangsúlyozta: az év első bejelentése jelentős projekt elindulása, amely új iskolák, iskolai sportlétesítmények megépítését, a meglévők korszerűsítését célozza.

Forrás: MTI2020. 01. 23. 12:11
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Beruházási Bank (EBB, angolul EIB) 50 milliárd forint (150 millió euró) hitelt nyújt Magyarországnak az oktatási infrastruktúra fejlesztésére, megújítására – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtökön Budapesten, a hitelszerződés aláírását követően.

Hozzátette: az év első bejelentése jelentős projekt elindulása, amely új iskolák, iskolai sportlétesítmények megépítését, a meglévők korszerűsítését célozza. A szerződéssel 8 új iskola épül, 16 iskola kibővül, 20 intézményben tornacsarnok létesül, 26 tanmedence jön létre, 17 új kézilabda csarnok valósul meg – ismertette. Kiemelte, hogy ezek a beruházások teszik kézzelfoghatóvá az oktatási intézményekre fordított kiemelt kormányzati figyelmet.

Varga Mihály elmondta, hogy a most induló program része a kormány átfogó oktatásfejlesztési lépéseinek.

Felidézte: 2016 júniusban 15 milliárd forintos keretösszeggel írták alá az első hitelszerződést az EBB-vel, a források országosan 19 iskola tanteremfejlesztéséhez, 27 tanuszoda, 26 tanterem építéséhez, valamint 63 óvoda felújításához járultak hozzá. Mindezeken túl 160 sportinfrastruktúra fejlesztést is finanszíroztak, sportpályák, termek, öltözők felújítása valósult meg. Ennek a folytatására került most sor. Az EBB-vel kötött szerződés erősíti az egyre kedvezőbb nemzetközi megítélést is a magyar gazdaságpolitikáról – tette hozzá.

Szólt arról is, hogy az országot minden hitelminősítő befektetési kategóriába sorolta, 2016-ban és tavaly is további felminősítések következtek, ami csökkentette az adósságfinanszírozást. Egyre pozitívabb a magyar gazdaság és a magyar emberek teljesítményének külföldi megítélése – húzta alá. A magyar gazdaság 2018-ban 5,1 százalékkal nőtt és 2019-ben is 5 százalék körüli növekedés valósult meg az előzetes adatok szerint, ezzel az első háromban van az európai országok között. A magyar gazdaság kiemelkedő teljesítményre képes, így lesz ez idén is, a növekedés szerkezete kedvező.

Kitért arra, hogy Magyarország fontos partnere az EBB-nek fejlesztési és finanszírozási oldalról egyaránt. Fontos szempont hogy a bank nem profitorientált szervezetként kedvező feltételekkel tud hitelt nyújtani, hosszú lejárattal, alacsony kamatozással, a források felhasználása a gazdaság versenyképességének növekedéséhez járul hozzá az adósságszerkezet javításához. A fejlesztéseknek határidőre kell megvalósulniuk, eziránt Magyarország elkötelezett. Az országban már 1990 óta helyez ki hiteleket az EBB, elősegítve az ország felzárkózását, amely 2004 májusa óta részvényese a banknak. A tárcavezető köszönetet mondott az alelnöknek és kollégáinak a hitelszerződés előkészítéséhez nyújtott segítségért.

Lilyana Pavlova, az EBB bolgár alelnöke arról beszélt, hogy a megállapodás a jövőnek szól, a gyermekeknek, azzal a magyar oktatási rendszert fejlesztik. Az együttműködésük Magyarországgal és a pénzügyi tárcával kiváló, 9,4 milliárd euróra rúgott az eddigi EBB-hitelek értéke 2019 végéig. Tavaly több mint 700 millió euró összértékű megállapodást írtak alá Magyarországgal. A magyar oktatási rendszerbe eddig 911 millió eurót fektettek be, ez a bank oktatási terület iránti elkötelezettségét mutatja. A program összhangban van a bank prioritásaival – mondta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.