Az önkormányzat dönt majd az Airbnb-ről

A fővárosban eddig mintegy 14 ezer ingatlanban szabályozás nélkül fogadhatták a hazánkba érkező turistákat.

2020. 07. 09. 18:22
null
Fotó: BachPekaryMate
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyelőre nem derült ki, pontosan milyen törvényjavaslattal él a kormány a rövid távú lakáskiadás szabályozása kapcsán, egyelőre csak részinformációk ismertek. Már a téma fölvetődése is nagy vihart kavart, főképp a budapesti szállásszolgáltatók körében, illetve például azon belső kerületi lakosoknál, akiknek a közvetlen közelében naponta cserélődnek a bulituristák. Rajtuk kívül azok is jócskán érintettek, akiknek néhány éve rendkívüli módon megnyomja a családi költségvetését a hosszú távra bérelt lakóhelyük fenntartása.

A fővárosban mintegy 14 ezer ingatlanban airbnb-znek, ahol eddig szabályozás nélkül fogadhatták a hazánkba érkező turistákat az alaptevékenységet érintő adózási kedvezményekkel. Ez a rekordmagasságokba felfutott budapesti turizmusban egyenlőtlen versenyhelyzetet teremtett a hagyományos szállodákkal szemben, bár évekig megfért egymás mellett az alternatív piac a négy-öt csillagos hotelekkel. A Covid–19 miatti helyzet, a világszerte megtorpant és az idén bizonytalanul alakuló nemzetközi utazási piacon azonban immár szó szerint a vendégekért zajlik a verseny. Azt a szállodások ugyanakkor már a vírushelyzet előtt is többször felvetették, hogy egyenlő feltételekre van szükség a szolgáltatók között, amit a világ számos nagyvárosában már korábban felismertek.

Világszinten többfelé szabályozzák a helyi lakóközösségek életét sokszor megkeserítő és a bérleti árakat felhajtó rövid távú lakáskiadást – idézi a Turizmus.com. Az önkormányzatok mindenütt eltérő mértékben, de kivétel nélkül maximálják az e célra bérbe adható napok számát a korlátlan éves üzemelés helyett. Londonban évente 90 napot, Amszterdamban 30 napot, Párizsban 120 napot, Berlinben 90 napot, Münchenben nyolc hetet engedélyeznek erre az alternatív turisztikai tevékenységre, Barcelonában pedig évek óta moratórium van az új engedélyek kiadására. A tengerentúlon New York, San Francisco és Los Angeles is ellenőrzése alá vonta már a lakások rövid távú kiadását.

Tegnap elhangzott, hogy a magyar Országgyűlés a jövő héten tárgyalhat a hazai szabályozásról. Olyan törvénymódosítást kezdeményeznek, amely teljes szabadságot ad az önkormányzatoknak. A szerdai kormányülés után az Origó információi arról szóltak, hogy a helyhatóságok hatáskörébe sorolják az eddig gazdátlan Airbnb szabályozásának jogát. Vagyis a jövőben az önkormányzatok tilthatják és szabályozhatják azt, hogy a területükön lehet-e rövid távra lakást kiadni.

Korábbi sajtóhírek szerint a gazdaságvédelmi operatív törzs keddi ülésén azt a javaslatot támogatta, amely ezentúl az eddigiekhez képest jelentősen korlátozná a tevékenységet. A Portfólió.hu információi szerint az a korábban iparági körökben már ismertté vált verzió is működésbe léphet, miszerint évente 120 vendégéjszakában határozzák meg az Airbnb-turizmust, míg a nyári időszakon kívül harmincnapos korlátot vezetnek be. Arról is születhet majd előírás, hogy a jövőben csak azok a lakáskiadók hirdethetnek az Airbnb-turisztikai lehetőséget kínáló oldalakon, akik eleget tettek a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba történő kötelező regisztrációnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.