Az uniós klímastratégia költségeit a legnagyobb szennyezőknek kellene fizetniük

Az Európai Unió klímastratégiájának kialakításakor az egyik legfontosabb szempont, hogy az intézkedések egyetlen tagállamban se járjanak aránytalanul nagy költségvetési teherrel, és nem hátráltathatják a gazdasági növekedést – jelentette ki Varga Mihály az uniós pénzügyminiszterek tanácskozásán (Ecofin). Az európai Zöld Terv (Green Deal) pénzügyi vonatkozásairól szóló vitában a magyar tárcavezető kifejtette: hazánk egyetért az unió klímacéljaival, de világossá kell tenni, hogy ezeknek nem lehet következménye az energia- és élelmiszerárak emelkedése, a többletköltségek nem terhelhetik a fogyasztókat – közölte kedden a Pénzügyminisztérium.

Magyar Nemzet
2020. 01. 21. 12:19
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az unió új növekedési stratégiáját megfogalmazó, ezermilliárd eurónyi fenntartható beruházást célzó Zöld Terven belül nagy szerep hárul az úgynevezett Igazságos Átállást Támogató Alapra. Ez a karbonsemlegességre történő átmenet során a leginkább hátrányosan érintett régiókat hivatott segíteni – tájékoztatott a tárcavezető. Mint mondta: éppen ezért elfogadhatatlan, hogy a Bizottság által javasolt allokáció értelmében Magyarország csak minimálisan, 1,2 százalékkal részesedne az átállást segítő forrásokból. Testreszabott ösztönzőrendszerre van szükség – emelte ki Varga Mihály hozzátéve, hogy minden tagállam eltérő energiaszerkezettel rendelkezik, Magyarországon például a földgáz helyettesítené a szennyezőbb technológián alapuló szénerőműveket, jelentősen csökkentve így a hazai szén-dioxid kibocsátást.

A miniszter aggályát fejezte ki, hogy az ezt célzó beruházásokat kizárhatják a támogatások köréből, a földgáz ugyanis hasznos eszköznek tekinthető az energia-átmenet során. Nagyobb hangsúllyal kellene figyelembe venni a tagállamok sajátosságait is: a nyugat-európai országoktól eltérően – ahol sokan vállalatok által tulajdonolt bérházakban laknak – Magyarországon a többség saját tulajdonú ingatlanban él, így a vállalkozásoknak biztosított pénzügyi eszközök nem nyújtanának segítséget az otthonok felújításához – mutatott rá Varga Mihály.

Az uniós pénzügyminiszterek a digitális gazdaság adóztatását is érintették. Varga Mihály elmondta: fontos, hogy a digitális cégeket hasonlóan lehessen adóztatni, mintha hagyományos üzleti modellben végeznék tevékenységüket. Ugyanakkor Magyarország határozottan elutasítja az olyan megoldásokat, amelyek a valós gazdasági tevékenységet és a meglévő nemzetközi adóztatási sztenderdeket figyelmen kívül hagyva adóztatnák a vállalatok nyereségét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.