Bátrabban vállalunk banki adósságot

Látható változásokat hozott a nyár a lakossági hitelfelvevők számának alakulásában – derül ki a központi hitelinformációs rendszer adatai­ból. Nyár közepe óta növekedett a korábban hitellel nem rendelkező adósok tábora, míg a negatív adóslista évről évre rövidül.

Horváth Éva
2019. 11. 13. 11:30
null
MN_SABLON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy valószínűséggel a babaváró és a kedvezményes lakáshitelek dobták meg az idei nyári hónapokban a korábban kölcsönnel és banki tartozással nem rendelkező adósok számát. A látványos változáshoz azok a lombardhitelek (értékpapír-fedezetű konstrukció) is hozzájárulhattak, amelyek a lakossági szuperkötvény, a MÁP+ ­június 3-i piaci megjelenésével lettek népszerűek.

A központi hitelinformációs rendszer (KHR) lakossági regiszterében nyilvántartott természetes személyek száma idén június végén még 5,023 millió volt, szeptember végére azonban elérte az 5,033 milliót. A 2014-ben regisztrált 4,896 millió természetes személy után pedig egészen figyelemreméltó a változás. Úgy tűnik, a háztartások a 2008-as válság előtti devizahitelek és a kritikus évek tanulságait lassan a helyükre teszik, s enyhül a kölcsönökkel szembeni korábbi ódzkodásuk is.

Érdekes, hogy az elmúlt szűk öt esztendő során bár bővült a hitelt felvevő lakossági ügyfelek köre, a hitelszerződések száma folyamatosan apad. 2014-ben még évi 8,162 millió hitelszerződést regisztráltak a KHR-nél, idén szep­tember végén ezek mennyisége 7,426 millióra esett vissza, ami tízszázalékos csökkenés. Eközben a szerződések száma az idei harmadik negyedév végén így is magasabb volt, mint a hiteleket felvevő természetes személyeké. Mindez arra utal, hogy sok olyan ügyfél van, akinek több hitele is van, azaz bátrabban adósodik el, és a ma már sokkal szigorúbb feltételekkel folyósító bankok is megbízhatóbbnak tartják a hozzájuk kérelemmel forduló háztartásokat.

A KHR (hajdani BAR-lista) ­2010-ig csak a rossz adósokat vette lajstromba, azóta viszont a rendszer pozitív adóslistaként is működik. Az elmúlt nyolc év során így érthetően jelentősen és folyamatosan bővül a természetes személyek száma a nyilvántartásban. A negatív adóslista rész viszont eközben egyre rövidebb. A KHR negatív adóslistára akkor kerül fel egy ügyfél, ha a lejárt hiteltartozása meghaladja a mindenkori minimálbér nettó összegét, és ez 90 napon túl fennáll. Emellett bankkártyával történő visszaélés vagy más csalás miatt is felkerül a listára az adós. A KHR negatív statisztikái szerint 2014 óta az akkor még 2,211 millió mulasztás idén szep­tember végére 1,527 millióra esett vissza, eközben a megszűnt elmaradások száma 317 ezerről 263 ezerre apadt.

A nyilvántartott mulasztásokból 2014-ben még megközelítőleg 1,9 millió volt a fennálló aktív mulasztás, az idei szeptemberi időszakra azok száma 1,264 millióra zsugorodott. A leglátványosabb visszaesést a fennálló mulasztások körében 2016-ról 2017-re regisztrálták: ekkor 1,784 millióról 1,583 millióra csökkent a mulasztók száma.

Ma már teljes körű a lista

A KHR-ben tartják nyilván az összes lakossági és vállalati adóst, illetve itt vezetnek listát a rossz adósokról is. Az, hogy ebben a rendszerben rögzítik az adósok adatait, nem az ügyfél/adós beleegyezésének kérdése, hanem automatikus. Az azonban, hogy ezeket az adatokat lekérdezhessék a rendszert használó más bankok vagy pénzügyi intézmények, csak az ügyfél beleegyezésével lehetséges. A lakossági nyilvántartásban speciális fogalom a „mulasztás”, amely lehetőséget biztosít a nem teljesítő adósok negatív megjelölésére. Feltétele, hogy az adós esetében a minimálbért meghaladó szerződésszegő tartozás folyamatosan, több mint 90 napon át fennálljon.A nyilvántartott ügyfél információk egészen addig szerepelnek a KHR-ben, amíg az adós adati mellett valamilyen hitelszerződés, mulasztás vagy visszaélés szerepel a nyilvántartásban, majd ezután nyomtalanul törlik az információkat a rendszerből. A pozitív adóslista esetében a bankok célja a biztosabb hitelnyújtás, a hitelezési kockázat csökkentése, illetve a bankok biztonságának védelme. Amennyiben viszont a pozitív minősítésű adós nem törleszti időben a havi részletet, lekerül a pozitív adóslistáról. Az adatokat havonta frissítik.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.