Befejeződött a györkönyi pincefalu fejlesztése

A 98 millió forintos, európai uniós támogatással megvalósult beruházás részeként egy 120 négyzetméteres, föld alatti kiállítóteret építettek, ahol a magyarországi pincefalvakkal ismerkedhetnek meg a látogatók interaktív eszközök segítségével.

Forrás: MTI2019. 10. 09. 9:17
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Befejeződött a pincefalu turisztikai fejlesztése a Tolna megyei Györkönyben, ahol új kiállítótér, sétaút és játszótér készült.

A 98 millió forintos, európai uniós támogatással megvalósult beruházás részeként egy 120 négyzetméteres, föld alatti kiállítóteret építettek, ahol a magyarországi pincefalvakkal ismerkedhetnek meg a látogatók interaktív eszközök segítségével – mondta Braun Zoltán, a község független polgármestere az MTI-nek.

Emellett kialakítottak egy „nótafa ösvényt”; a 300 méteres, bazaltköves út mentén nagy méretű triangulumokat, verklit és kottákat helyeztek el. Utóbbiakból magyarul és németül lehet bordalokat énekelni. Felújították a pincefalu amfiteátrumának nézőterét és többek között hordókból épített, tematikus játszóteret hoztak létre.

A 11 hektáron fekvő györkönyi pincefaluban 300 présház van, a legrégebbiek több mint kétszáz évesek, de Magyarországon nem ez a legnagyobb pincefalu, Hajóson például 1200 présház található – jegyezte meg a polgármester.

A györkönyi településrész 19-20. században épült présházai 1985 óta helyi védelem alatt állnak. Az építészeti örökség megőrzéséért a község 1990-ben Magyarországon elsőként kapott Európai Falumegújítási díjat. A Tolna megyei település a székhelye a Magyarországi Pincefalvak Vidékfejlesztési Szövetségének, amely jelenleg tíz taggal működik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.