Berlin és Frankfurt kedvező jeleket lát az európai gazdaságokban

Horváth Éva
2020. 09. 13. 16:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európai gazdaság sokkal jobb ütemben regenerálódik, mint amire sokan a Covid-19 járvány kezdetén számítottak – jelentette be a német pénzügyminiszter a Reuters összefoglalója szerint. Olaf Scholz ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a kormányoknak a kedvező folyamatok ellenére továbbra is támogatniuk kell a vállalatokat és a fogyasztókat. Aláhúzta: a mutatók arra utalnak, hogy a gazdaság gyorsabban és kevesebb maradandó sérüléssel állhat helyre, mint amitől féltünk tavasszal. Ez a megállapítás vonatkozik az Európai Unió egészére, s azon belül az egyes tagállamokra is – fogalmazott Scholz az uniós pénzügyminiszterek berlini informális találkozójának végén szombaton.

Olaf Scholz szerint a gazdasági kilábalás kedvező jeleket mutat
MTI/EPA/Pool/Christian Marquardt

A német pénzügyi tárca vezetőjének bejelentésével párhuzamosan az eurózóna legfőbb monetáris intézménye – az Európai Központi Bank (EKB) – igazgatóságának tagja is a kedvező folyamatokra utaló közlést tett. Yves Mersch elmondta: az EKB decemberben felülvizsgálja az eurózóna bankjainak az osztalékfizetés mellőzésére vonatkozó ajánlását, és jó eséllyel rugalmasabb, eseti megközelítésre térhetnek át.

Az EKB az év elején azt kérte a bankoktól, hogy elővigyázatosságból állítsák le a részvényvásárlást és az osztalékfizetéseket, mondván, egy mély, világjárvány okozta recesszió kimerítheti a rendelkezésre álló tőkéjük jelentős részét. Néhány döntéshozó akkor azt is hangsúlyozta, hogy a részvényesek kifizetése nem lenne helyénvaló, mivel a bankok különböző állami támogatásokból és garanciákból részesültek, amelyek segítségével folytathatták a reálgazdaság hitelezését.

Mersch, aki egyúttal az EKB bankfelügyeleti részlegének vezetőhelyettese is, úgy fogalmazott:

amennyiben decemberben arra a következtetésre jutnak, hogy a bankok tőkejelzései esetében mérséklődött a bizonytalanság, visszatérnek a szokásos felügyeleti gyakorlatukhoz, és az osztalékok tervezett felosztását bankonként értékelik.

A Magyar Nemzeti Bank épp az elmúlt napokban szólította fel a magyarországi hitelintézeteket, hogy 2021. január 1-jéig, a járványhelyzet okozta bizonytalanságok miatt, hosszabbítsák meg az osztalékfizetés felfüggesztését. Továbbá fel kell készülniük az esetleges újbóli írásbeli panasz-ügyintézésre és a jelzáloghitelekhez kötődő igazolások, dokumentumok digitális befogadására is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.