Beüzemelés előtt Paks II újabb mintablokkja

A VVER-1200-as reaktorba összesen 163 nukleáris üzemanyag-kazettát helyeznek be.

2020. 07. 20. 9:36
null
Tesztelés. A kereskedelmi működést jövőre kezdi meg az erőmű Fotó: Roszatom
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kezdetét vette a paksi atomerőmű két új blokkjának referenciájaként szolgáló Leningrádi Atomerőmű II-es kiépítés 2. blokkjának fizikai indítása Orosz­országban. A VVER-1200-as reaktorba összesen 163 nukleáris üzemanyag-kazettát helyeznek be – közölte lapunkkal a Roszatom. A művelet után a ­reak­tort a minimális, egyszázalékos teljesítményszintre terhelik fel, majd ezt növelve, további számos méréssel ellenőrzik és igazolják a biztonságos működést, és csak ezután kapcsolják a hálózatra a blokkot. A próba során üzemi körülmények között tesztelik a blokk rendszereit, amely az engedélyek megszerzését követően 2021-ben kezdi meg a kereskedelmi működést.

Tesztelés. A kereskedelmi működést jövőre kezdi meg az erőmű
Fotó: Roszatom

Andrej Petrov, az üzemeltető Rosz­energoatom vezérigazgatója elmondta: a blokk fizikai indításával lezárult az építési szakasz, a létesítmény működő atomerőművi blokk státusba került. Az üzemeltető ettől a pillanattól kezdve viseli a felelősséget a blokk biztonságos működtetéséért az üzemidő következő hat évtizedében.

Az új kiépítés két reaktora a telep­helyen működő régi, 45 év üzemidő után végleg leállítandó blokkok ­helyébe lép, összesen 2000 megawatt (MW) kapacitást kapcsolnak le a háló­zatról és 2400 MW újat indítanak el – ennek a fele, vagyis az 1. blokk már 2018 óta kereskedelmi üzemben ter­mel. A blokk 2016-ban debütált a Novovoronyezsi Atomerőműben, majd 2019-ben helyezték üzembe ugyanott a 2. egységet. Ilyen, 3+ generációs VVER-1200-as blokkok Magyarország mellett Finnországban, Fehéroroszországban, Törökországban, Kínában és Bangladesben épülnek, a Rosz­atom 12 országból összesen 36 ilyen egységre kapott megrendelést.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.