Csak magyar görögdinnyét árul idén a legtöbb hazai üzletlánc

A magyar görögdinnyét részesítik előnyben idén a hazai üzletláncok, amely szeptember közepéig beszerezhető.

Nagy Kristóf
2020. 07. 21. 16:24
null
Előreláthatóan nem lesz hiány a hazai terményből Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kizárólag hazai magvas görögdinnye kapható az idei szezonban az Auchan üzleteiben, a teljes dinnyeszezonban pedig összesen kilenc fajtát árul – közölte az áruházlánc. Kiemelték, az Auchan hat magyar termelőtől kizárólag minőségi fajtákat szerez be és minden terméken feltüntetik annak eredetét is. A frissességet a lehető legrövidebb ellátási lánc garantálja: a helyi termelőktől naponta szállítanak be dinnyét az Auchan áruházaiba. Ez azt jelenti, hogy a szedéstől átlagosan egy nap alatt, de több áruházban már fél napon belül a vásárlók kosarában lehet a magyar görögdinnye. Az Auchan arra is felkészült, hogy a vásárlók egy részénél nem fogy el egyszerre egy egész dinnye, ezért szeletelve is – több üzletükben behűtve is – árulják, hogy azonnal lehessen fogyasztani.

Korábban a Lidl is azt közölte, kizárólag magyar beszállítótól érkező magvas görögdinnyét vesz át. A hazai dinnye előnyben részesítésével az áruházlánc célja ezúttal is a magyar termelők kiemelt támogatása. A Lidl Magyarország a 2019-es szezonban közel 12 ezer tonna magyar görögdinnyét értékesített belföldön és a külpiacokon összesen. A diszkontlánc felidézte: a magyar dinnye népszerűsége külföldön is töretlen, amelyet bizonyítja a fokozódó külpiaci érdeklődés és a növekvő eladás. Míg 2018-ban az áruházlánc közreműködésével 4500 tonna hazai görögdinnye ment exportra, tavaly a külpiacokon értékesített mennyiség 31 százalékkal, 5900 tonnára nőtt. Tavaly immár öt ország – Litvánia, Lengyelország, Csehország, Szlovénia és Szlovákia – vásárlói választhatták a Lidl üzleteiben a magyar görögdinnyét.

A megszokottnál jóval hosszabb lesz az idei dinnyeszezon, szeptember közepén is kapható lesz a magyar görögdinnye az üzletekben és a piacokon. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara arra emlékeztetett: idén a hűvös időjárás és az esőzések mellett a koronavírus-járvány megjelenése is nehezítette a dinnyetermesztők munkáját. A járvány az ültetés időszakában jelent meg Magyarországon, így sokan csökkentették a termőterületeket, emiatt összességében 2020-ban négyezer hektárra csökkent az átlagosan 4800 hektáros görögdinnye-termőterület.

Dinnyenagyhatalom Magyarország

Magyarország mennyiségben az ötödik legnagyobb dinnyetermesztő az Európai Unióban Spanyolország, Görögország, Olaszország és Románia után. A hazai termesztésű görögdinnye harmada megy exportra. A hazai görögdinnyeszezon általában július 10. körül indul, de ahol a gazdálkodók fóliaházakban termesztenek, már június végén elkezdték szedni az első dinnyéket. A szabadföldi mennyiséget pedig már folyamatosan szedik a különböző tájakon: Baranyában és Békésben elsőként, utána Tolnában és a heves-jászsági körzetben, végül a szabolcs-hajdúsági térségben. A déli országokban hamarabb, már júniusban elkezdődik a dinnyeszezon, így hamarabb is fogy el a helyi görögdinnye, jellemzően augusztus második felétől már importra szorulnak a mediterrán országok. Ez az igény pedig a hosszabb hazai dinnyeszezon miatt a magyar termesztőknek lehet jövedelmező.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.