Csak tartós inflációs változásnál lép a jegybank

Horváth Éva
2020. 01. 29. 16:49
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa a tegnapi kamatdöntő ülésén a várakozásoknak megfelelően nem változtatott sem az alapkamat 0,9 százalékos szintjén, sem a kamatfolyosón. A monetáris testület a döntései során láthatóan főként az árstabilitás fenntartására fókuszál. Ezt erősítette meg a jegybank tegnap délután kiadott közleménye is, amelyben hangsúlyozták, hogy a további lépések szükségességét majd az inflációs kilátások tartós megváltozása alakítja. A közlemény megjelenése után kezdett intenzív forintgyengüléssel emelkedett az euró jegyzése, s kevéssel maradt el a hétfőn látott 338,74-es csúcstól.

Az Equilor szerint ugyanakkor a jegybank közleménye több kisebb, de fontos változást mégiscsak tartalmazott. Egyrészt az MNB-ben korábban januárra várták az infláció tetőzését, most már az első negyedévre, erről korábban Nagy Márton alelnök nyilatkozott is. Fontosabb változás, hogy a közlemény utolsó bekezdésében korábban az „inflációs kilátások jövőbeni alakulását” tekintették meghatározónak, most e helyen az „inflációs kilátások tartós megváltozása” szerepel. Ebből kiindulva a jegybank nagy valószínűséggel nem reagál majd az ideiglenes inflációs túllövésekre sem.

Az infláció várható alakulásával kapcsolatban a monetáris tanács megjegyezte azt is, hogy a koronavírus megjelenése fokozta a bizonytalanságokat, elterjedése a globális növekedési kilátások újbóli romlását okozhatja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.