Csökkent Magyarország energiafüggősége

Két év alatt több mint tízszeresére nőtt a napelemekkel előállított villamos energia, ez alapján Magyarország jó úton halad a 2030-as energia- és klímacéljai felé – erről Kaderják Péter államtitkár beszélt szerdán. A szakpolitikus ismertette azt is, hogy a kormány milyen módon nyújt anyagi támogatást a megújuló alapú beruházásoknak.

2020. 04. 29. 14:58
null
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A magyar energiaszuverenitás erősítésének egyik kiemelkedő eszköze, hogy minél inkább kihasználjuk a helyben rendelkezésre álló megújuló energiaforrásokat. Az elmúlt két év adatai alapján pedig lendületesen bővül Magyarországon a napenergiából előállított áram mennyisége – jelentette ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára. Kaderják Péter online sajtótájékoztatóján ismertette, hogy míg 2018 első negyedévében a naperőművek 20,48 gigawattóra energiát állítottak elő, az idei azonos időszakban már ennek több mint tízszeresét, 266-ot. Ennek is köszönhető, hogy két év alatt az áramimport részaránya a teljes bruttó villamosenergia-felhasználásban 33,38 százalékról 27,35-re mérséklődött.

Az államtitkár felidézte, hogy idén április 16-án, a déli csúcsidőszak negyedórájában a belföldi áramtermelés 22 százalékát, az importot is tartalmazó fogyasztásnak pedig a 19,6 százalékát a napelemek biztosították a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. adatai szerint. A teljes napi termelésnek a 8,3, a teljes fogyasztásnak pedig a 6,7 százalékát jelenti ez a teljesítmény. Az arányok abszolút csúcsnak számítanak, és a 949,7 megawattos (MW) napenergia-termelési rekord azt jelzi, hogy a naperőművek ma már közel kettő paksi atomerőművi blokknak megfelelő mennyiséget képesek előállítani, igaz, csak ideális időjárási viszonyok között.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a kormány által januárban elfogadott Nemzeti Energiastratégia egyik központi célkitűzése a hazai megújuló, elsősorban napelemes kapacitások és termelésmennyiségek növelése. Ennek jegyében a beépített fotovoltaikus kapacitások a 2016-as év végi érték közel tízszeresére emelkednének 2030-ra, 680 MW-ról 6400-ra. Ez a bővülés a paksi atomerőmű stabil, megbízható termelésével együtt segíti Magyarországot az Energiastratégiában szintén megfogalmazott cél eléréséhez: hogy 2030-ra az itt előállított villamos energia kilencven százalékban karbonmentes forrásból származzon.

Fotó: Havran Zoltán

– A háztartások, a kis- és középvállalkozások (kkv) saját célú beruházásainak, illetve a kereskedelmi célú napelemparkoknak egyaránt jelentős szerepet szánunk. A lakossági beruházásokat például a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban elérhető kedvezményes hitelekkel ösztönözzük. A támogatások révén 2035-re a tetőre szerelt, átlagosan négy kilowatt teljesítményű napelemes rendszerek száma kétszázezerre emelkedhet a jelenlegi 57 ezerről – beszélt a távlati célokról Kadeják Péter. Az államtitkár emlékeztetett arra is, hogy a kkv-k saját energiafogyasztásának részleges vagy teljes kiváltását biztosító napelemes beruházások támogatására a kormány 32 milliárd forintot biztosít a februárban bejelentett Klíma- és természetvédelmi akcióterv alapján.

A fentieknél jóval nagyobb léptékű, kereskedelmi célú megújuló alapú áramtermelést pedig a kormányzat versenyeztetés útján ösztönzi. Erre szolgál a megújuló támogatási rendszer (közismertebb nevén a metár), amelynek első kiírása idén márciusban eredményesen zárult. A 72 nyertes pályázó évente 193 gigawattóra villamos energiát állíthat elő megújuló forrásból. Egy beruházáson kívül mindegyik a nap energiáját hasznosítja majd. A 2020–21-es metár-tender naptárát az államtitkár tájékoztatása szerint májusban véglegesítik. A következő években összesen 2,5 milliárd forintra pályázhatnak a termelők az aukciós rendszerben.

Napelemet gyárt Kecskemét

Svájci székhelyű vállalat választotta első magyarországi beruházása helyszíneként Kecskemétet, az alföldi városban 12,5 milliárd forint értékben létesül napelempaneleket előállító gyár. A fejlesztés, amelyhez a magyar kormány 3,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt, 140 új munkahelyet teremt, de a cég három év alatt megháromszorozná a termelőkapacitását. A gyárban a hagyományos napelempanelek súlyához képest 98 százalékkal könnyebb eszközöket állítanak majd elő. A rugalmas, könnyű paneleket tetszőleges méretre lehet majd vágni, közlekedési eszközök, illetve könnyű szerkezetes épületek tetejére is felszerelhetők lesznek.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.