Csökkentenék a diákmunka terheit

Varga Mihály pénzügyminiszter szerint a munkaerőpiacnak jelentősek a tartalékai, a fiatal és a még tanuló korosztály munkavállalásának könnyítése szintén kiemelt feladat.

Magyar Nemzet
2019. 12. 18. 9:49
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar gazdaság elmúlt évtizedének egyik legjelentősebb eredménye, hogy 840 ezerrel többen dolgoznak, mint 2010-ben, a foglalkoztatási ráta pedig 54,9 százalékról hetven százalék fölé emelkedett – jelentette ki Varga Mihály a Nemzeti Versenyképességi Tanács ülése után. Az új gazdaságvédelmi intézkedések jó része is a foglalkoztatást érinti majd. A pénzügyminiszter szerint a munkaerőpiacnak jelentősek a tartalékai, a fiatal és a még tanuló korosztály munkavállalásának könnyítése szintén kiemelt feladat.

Az ülésen elhangzott: Magyarországon a fia­talok közül sokan maradnak távol a munkaerőpiactól. Ebben többek között a diákmunka közterhei, a lakhatási nehézségek, valamint a viszonylag alacsony vállalkozói kedv játszik szerepet. Ahhoz, hogy érdemben növekedhessen a 16–24 évesek közötti fiatalok foglalkoztatása, a versenyképességi testület javaslata szerint a diákszövetkezeti és az azon kívül tanulók közterheit azonossá kell tenni. Jelenleg több mint húszszázalékos a különbség, amelynek megszüntetésével egyszerűsödhet és átláthatóbbá válhat a tanulók adózása, miközben a közterhek mérséklése a gazdaság fehéredését is segítheti. Megerősítették azt is, hogy a kormány folytatja diákkollégium- és munkásszálló-bővítési programját. A vállalkozóvá válást pedig – nyugat-európai és amerikai mintára – egy informatív vállalkozói honlap elindításával segítenék.

A tanács foglalkozott a babakötvény helyzetével is a távirati iroda tudósítása szerint.

– A babakötvénynek kedvezőbb a hozama, mint a MÁP+-nak, de lehet, hogy változtatnak majd a feltételein, hogy még vonzóbbá tegyék az előbbit – mondta Varga Mihály. Emellett vállalkozásösztönző intézkedéseket, illetve további adókedvezményeket szeretnének bevezetni a jövő évtől.

Az ülésen Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség vezérigazgatója a működőtőke-befektetéseket ösztönző rendszerről elmondta: az ügynökség régiós összehasonlításban kiemelkedően teljesít, tavaly 98 projekt indulhatott el 4,312 milliárd euró értékben. Hazánk a nemzetközi mérések szerint tőkevonzó képességét tekintve a világon 16., Európában pedig a 7. helyen áll.

Óránként háromezer forint

A munkavállaló diákok száma az idén 2018-hoz képest közel húsz százalékkal nőtt – derül ki a Schönherz Iskolaszövetkezet jelentéséből. A fia­talok átlagosan bruttó ezernégyszáz forintos órabért igényelnek, így végül nettó kétszázezer forint landolhat a számlájukon, ha egyetemi kötelezettségeik engedik a magasabb óraszámú munkavállalást. A legnagyobb hiánnyal küzdő területeken bruttó háromezer forintos órabér is megkereshető.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.