Megnyugodhat a forint árfolyama

Ha a forint együtt tud mozogni akár a cseh, akár lengyel folyamatokkal, az megnyugtató kilátás.

Horváth Éva
2020. 04. 07. 16:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa ma nem nyúlt a központi rátához és az egyhetes betéti eszköz kamata is jelenleg változatlanul annak a 0,9 százalékos szintjével egyezik meg, ugyanakkor döntés született arról, hogy az eszköz kamata a kamatfolyosón belül eltérhet az alapkamattól, akár felfelé, akár lefelé. A testület egyszersmind 95 bázisponttal 1,85 százalékra emelte az overnight fedezett hitel és az egyhetes fedezett hitel kamatát. Ez utóbbit pedig minden héten az aktuális tender meghirdetésekor határozza majd meg a jegybank, legközelebb holnapután, csütörtökön.

A K&H Bank vezető elemzője szerint nem lenne meglepő, ha ekkortól már 1,2-1,25 százalékos lenne a kamatszint, amely a későbbiekben tovább emelkedhet, attól függően, hogy a jegybank milyen mértéket tart kívánatosnak. Németh Dávid kérdésünkre elmondta, hogy az ennek nyomán is változó körülmények segítik a forint árfolyamának erősödését és stabilizálását is. Mint fogalmazott, a jegybank a tartósabb 350 forintos euró árral már elégedett lehet. Persze a nemzetközi környezet most kiszámíthatatlanabb, mint valaha volt, de ha a magyar deviza nem szakad le a régiótól és együtt tud mozogni akár a cseh, akár lengyel folyamatokkal, az megnyugtató kilátás.

A szakértő szerint megnyugtatóak a kilátások az árfolyamot illetően
Fotó: Kurucz Árpád

A szakember kérdésünkre megjegyezte azt is, hogy nem csak az a mintegy 3000 milliárd forintos új forrás figyelemre méltó, amelyet a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa most újonnan biztosít a pénzügyi rendszer védelmére – ami az idei várható GDP 6 százaléka –, hanem már a korábbi napok, hetek jegybanki intézkedései is jelentős összegeket mozgatnak meg. Ezekkel együtt a magyarországi monetáris intézményrendszer már több mint 10 ezer milliárd forinttal szállt be a járvány gazdasági hatásait tompító intézkedésekbe, különös tekintettel a mielőbbi és minél hatékonyabb újrakezdés támogatásába.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.