Diszkriminatív a német autópályák díjrendszere

Magyar Nemzet
2019. 06. 19. 17:38
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közösségi jogot sért a gyakorlatilag kizárólag külföldieket terhelő autópályadíjak németországi bevezetése – mondta ki tegnapi ítéletében az Európai Bíróság a távirati iroda tájékoztatása szeirnt. A Németországban két évvel ezelőtt elfogadott díjfizetési rendszer alapgondolata az, hogy a németeknek és a külföldieknek is kell úthasználati díjat fizetniük, ám a belföldi autósokat a gépjárműadó csökkentésével tehermentesítik.

Ausztria Hollandia támogatásával az Európai Bírósághoz fordult az ügyben, mondván, a szabályok gyakorlatilag diszkriminálják a külföldi autósokat, hiszen tulajdonképpen kizárólag nekik kell fizetniük az úthasználatért. A luxembourgi bírák a felperesnek adtak igazat, így a német hatóságoknak módosítaniuk kell vagy vissza kell vonniuk a jogszabályt. A testület indoklása szerint a díj diszkriminatív, mivel gazdasági terhe a gyakorlatban csakis a más tagállamokban nyilvántartásba vett járművek üzembentartóira és vezetőire hárul, valamint sérti az áruk szabad mozgásának és a szolgáltatásnyújtás szabadságának elvét.

Az Európai Bíróság azzal utasította el Berlin érvelését, hogy az nem igazolja a diszkriminatív szabályok létjogosultságát. Kiemelték: a tagállamok módosíthatják közúti infrastruktúrájuk finanszírozási rendszerét, de csak az uniós jog tiszteletben tartása mellett. A szóban forgó jogszabályt egyébként már módosították az Európai Bizottság által korábban jelzett kifogások miatt. A változtatással együtt is elmeszelt regula szerint az országban bejegyzett gépjármű motorjának környezetvédelmi besorolása alapján járt a kedvezmény, amelynek minimális összege megegyezett az úthasználati díjjal. A korábbi szabályozás auto­matikusan csökkentette a díj összegével a gépjárműadót.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.