Drága a zöldség és a gyümölcs

Nagyon nőtt az idén a különböző zöldségek és gyümölcsök ára, a drágulás részben az időjárás, részben a koronavírus számlájára írható. Az áremelkedést ugyanakkor csupán a fogyasztók érezhetik meg, a termelők magasabb profitra az idén sem számíthatnak. Szakemberek szerint ennek ellenére elkerülhetetlenek a beruházások, hosszú távon ugyanis csak a korszerűsítés tarthatja életben az ágazatot.

2020. 07. 07. 11:12
null
Elengedhetetlen a kertészetek korszerűsítése Fotó: MTI/Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hosszabb távon lehúzhatják a rolót azok a kertészetek, amelyek nem áldoznak a fejlesztésre, az ágazati szakemberek szerint a hatékony termelés alapját a korszerűsítés jelenti. Malatinszki György, a Malagrow ügyvezető igazgatója úgy véli, az idén nagyon összetett helyzet alakult ki a zöldség-gyümölcs ágazatban: a koronavírus hatásai, az export és az import átalakulása, az időjárási tényezők és a munkaerő biztosításának kérdése egyszerre van hatással a kertészetek munkájára.

– Ismét egyértelművé vált, hogy mindazok, akik intenzív termesztéstechnológiával, vagyis kevesebb munkaerőt igénylő és az időjárási hatásoknak kevésbé kitett módon termelnek, a megváltozott körülmények ellenére is biztosítani tudják a folyamatos áruellátást – fogalmazott az ügyvezető. A fent említett hatások miatt az idén különösen nagyot nőtt a zöldségek és gyümölcsök ára, a drágulást azonban jórészt csak a fogyasztók érzik, az árak emelkedéséből a termelők nem sokat profitálnak. – Ez egyfajta piaci anomáliaként fogható fel, amelynek hamarosan rendeződnie kell, hogy a kereskedők és a termelők is megnyugtatóan megtalálják számításukat – mutatott rá Malatinszki György.

Elengedhetetlen a kertészetek korszerűsítése
Fotó: MTI/Rosta Tibor

A nyomott termelői árak mellett még inkább felértékelődnek a költségcsökkentő beruházások, valamint azok a technológiák, amelyek piacképesebb, szebb, jobban eladható terményt biztosítanak. A szakember szerint a beruházásokat ugyanakkor érdemes úgy tervezni, hogy azok megtérülése csak közép- vagy hosszú távon várható, hiszen a jelek szerint a piac még magasabb fogyasztói árak esetén sem jutalmazza azonnal a termelők erőfeszítéseit. A fejlesztések megtérülését az elérhető támogatások befolyásolják ugyan, ennek ellenére nem érdemes csak az elérhető konstrukciók alapján megtervezni a projekteket. Fontos, hogy a gazdálkodók szakmai alapon döntsenek a tényleg szükséges és eredményességet növelő beruházásokról. A zöldség- és gyümölcstermesztéssel foglalkozó vállalkozásoknak a gondos tervezés mellett érdemes a munkaerőt kiváltó, az időjárási kockázatokat mérséklő vagy a tárolás és az utómunkálatok hatékonyságát javító fejlesztéseket kidolgozni és megvalósítani.

Azt is érdemes mérlegelni a szakértő szerint, hogy a klímaváltozás miatt az előttünk álló években, évtizedekben az időjárási szélsőségek, így a jég- és fagykár, az aszály vagy éppen a belvíz miatt jelentkező nehézségek mind súlyosabbak és gyakoribbak lehetnek. Az intenzív termesztéstechnológiák alkalmazása a piaci kockázatok mellett a környezeti tényezők ellen is nagyobb védelmet nyújt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.