Egészen kis önerő is elég lehet a saját lakáshoz

Jellemzően öt-hat millió forintos önerő mindenképpen szükséges lakásvásárláshoz, de ehhez hitelt, esetleg állami támogatást kapcsolva már élhető ingatlanhoz lehet jutni a fővárosban is. Egy friss pénzügyi elemzés szerint egy keresettel és a minimálisan elvárt önerővel 27 millió forintig lehet tervezni, de két keresővel és a családtámogatások igénybevételével akár kétszeresére is nőhet a felső határ.

2020. 08. 20. 15:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A kormányzati intézkedések az elmúlt években még biztonságosabbá és kiszámíthatóbbá tették a jelzálog-hitelezés folyamatát, ami jelentősen hozzájárul az otthonhoz jutáshoz – mondta Fülöp Krisztián, a Duna House Pénzügyek vezetője, aki szerint az önerő megléte szükséges, de ehhez a mai gazdasági helyzetben kedvező hitellehetőségek állnak rendelkezésre.

A DH Pénzügyek elemzése szerint a jelenlegi átlagkereset (a statisztikai hivatal szerint kedvezmények nélkül 246 800 forint, adókedvezményekkel 254 300 forint) és a jövedelemarányos törlesztési mutató (jtm) alapján számolva 20 évre, 10 éves kamatperiódusú fixálással 21,5 millió forint hitel vehető fel 127 ezer forint havi törlesztőrészletre.

Ehhez 5-6 millió forint önerőt adva, 26-27 millió forintos ingatlan jön ki. Két átlagkeresettel rendelkező háztartás valamivel nagyobb, 11-12 millió forint önerővel akár 45 millió forintot is fel tud venni. Az önerő és a hitel együttesen már több mint 56 milliós ingatlanértéket eredményez, amennyiből már Budapesten is viszonylag széles körben lehet válogatni.

A jegybank adatai szerint tavaly 45 százalék fölé nőtt azon adásvételek aránya, amelyben hitellel vásároltak ingatlant.

Ha nem rendelkezik ekkora önerővel a házaspár, de jogosultak és szeretnék igénybe venni a babaváró támogatást, akkor ennek igénylése után 90 nappal már ennek tízmilliós összegét is felhasználhatják kiindulásnak. Ehhez további 30 millió forint kölcsönt tudnak felvenni, vagyis mintegy 40 millió forintból kereshetnek ingatlant. Ennyiért a fővárosban új lakást ugyan kevésbé, de használtat lehet venni, és ha két gyereke van a párnak, akkor az 1,43 millió forintos családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) is számolhat.

Budapesten is lehet élhető ingatlant venni, ha nincs is sok megtakarításunk
Fotó: Katona Vanda

Hogy az említett összegek mire bizonyulhatnak elegendőnek, ahhoz támpontként szolgálhat, hogy 20 millió forintból hol, milyen ingatlant lehet vásárolni. Az OTP Ingatlanpont összegzése szerint a három legdrágább budapesti kerületben (V., I. és II.) mindössze egy 20-25 négyzetméteres minigarzonra futja ennyiből, de a főváros külső kerületeiben nagyjából kétszer ekkora ingatlant lehet vásárolni. A legdrágább vidéki megyeszékhelyeken, Debrecenben, Veszprémben, Székesfehérvárott, Kecskeméten és Győrött jellemzően mintegy 50 négyzetméteres, másfél-két szobás lakást lehet vásárolni 20 millióból, de Békéscsabán, Miskolcon vagy Kaposvárott majdnem kétszer ekkora ingatlan is kijön ennyi pénzből. A vidéki kínálatban ennyiért már jóval több családi házat találni, a kisebb községekben pedig kifejezetten jó állapotú ingatlanok várnak gazdára.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.