Egymilliónál is többen kaptak mentőövet

A múlt héten meghirdetett gazdaságvédelmi akcióterv munkahelyek százezreinek megvédését segíti.

Nagy Kristóf
2020. 05. 25. 19:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Immár 1,1 millió embernek segített a gazdaságvédelmi akcióterv, beleértve a munkavállalókat, a hallgatókat, illetve a vállalkozókat – emelte ki tegnap György László. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és -szabályozásért felelős államtitkára a gazdaságvédelmi lépések eredményeinek részleteivel kapcsolatban azt hangsúlyozta: egyre népszerűbb a munkahelyvédelmi bértámogatás, amelyet csak az elmúlt egy hétben újabb közel 35 ezer munkavállaló után igényelték a cégek. Ezt összesen immár közel 120 ezer munkavállaló után kérték a vállalkozások, az igénylők 96 százaléka mikro-, kis- és középvállalkozás. A kutató-fejlesztők munkahelymegőrzését segítő bértámogatás szintén a kkv-k körében népszerű, több mint tízezer alkalmazott után igényelték.

Az államtitkár felidézte, a kormány a múlt héten hirdette meg a munkahelyteremtő bértámogatást. A munkáltatóknak az álláskeresők alkalmazásakor hat hónapon keresztül kétszázezer forint jár új munkavállalóként a bérköltségekre, feltétele pedig az, hogy a létszámot nem csökkentheti. György László megjegyezte: a munkahelyteremtő támogatás elsődleges célja az, hogy amennyiben a munkáltatónak el kellett bocsátania az alkalmazottját, vissza tudja venni.

Keresettek a kkv-kat támogató konstrukciók is. Az államtitkár felidézte: a Széchenyi-kártya programban megjelenő új konstrukciókra eddig 19 milliárd forintra érkezett igény, ebből kétmilliárd forintot már el is bíráltak. A kkv-k versenyképességét növelő támogatás pedig 102 ezer ember megélhetéséhez járult hozzá. A felsőoktatásban elérhető kamatmentes, legfeljebb félmillió forint összegű Diákhitel pluszt több mint tízezer hallgató igényelte eddig.

György László hozzátette: ezen a héten válik elérhetővé a magyar, high-tech és zöld kkv-k versenyképességét növelő pályázat. A hetvenszázalékos támogatási intenzitású program feltétele, hogy az igénylő cégek megtartsák az áprilisi munkavállalói létszámuk kilencven százalékát. Szintén ezen a héten várható az egyszer használatos műanyagok kivezetésére készített átfogó javaslatcsomag bemutatása is.

A gazdaságvédelmi akcióterv aktuális eredményeiről minden héten beszámol a jövőben a kormány.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.