Élénk hitelezéssel kezdődött ez az év

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 2019 első hónapjában 35,02 milliárd forintot, míg idén januárban 41,8 milliárd forintot ért el a kihelyezett személyi hitelek állománya.

Horváth Éva
2020. 03. 06. 7:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Látványos lendülettel indult 2020 első hónapjában a hazai hitelpiac: különösen igaz ez a személyi hitelekre, amelyekből idén januárban, a tavalyi azonos időszakhoz viszonyítva megközelítőleg húsz százalékkal többet folyósítottak a hitelintézetek. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 2019 első hónapjában 35,02 milliárd forintot, míg idén januárban 41,8 milliárd forintot ért el a kihelyezett személyi hitelek állománya.

Az új lakáshitelekkel kiegészítve az állomány összege idén januárban 119,5 milliárd forintra rúgott, ami már 22 százalékos pluszt jelent éves szinten. A folyósított összeg a lakáshiteleknél 23 százalékkal 77,7 milliárd forintra gyarapodott. A jelentős növekedés részben az alacsony kamatokkal magyarázható, tavaly januárhoz képest például a lakáshitelek átlagos piaci kamata egy százalékponttal csökkent – állapította meg elemzésében a Money.hu.

A szakportál vezető pénzügyi szakértője szerint a hitelek iránti kereslet a reálbérek növekedésének és az alacsony kamatoknak is köszönhető. Utóbbiakra példaként Trencsán Erika azt mondta, hogy a lakáshiteleknél a piaci átlagkamat 4,39 százalék volt, utóbbiaknál 13,4 százalékot tett ki, tavaly januárral összevetve mindkettő csökkenést jelent. A lakáshiteleknél majdnem egy teljes százalékponttal kerültek lejjebb a kamatok.

A kamatok azonban időközben, ahogy arra számítani is lehetett, elindultak felfele. Noha a 2020 januárjában mért 12,73 százalékos átlagos kamatláb jóval elmarad a 2019 januárjában tapasztalt 13,35 százalékos szinttől, a jövőbeli várakozások már más irányú folyamatokat jeleznek. Az elmúlt fél év kamatesése után ugyanis most először mértek magasabb átlagkamatot, mint az azt megelőző hónapban. A személyi kölcsönök kamatai között pedig általában nagyobb eltéréseket is lehet találni, így érdemes körültekintően választani az egyes ajánlatok között.

A szakértő szerint kérdés, hogy az esztendő hátralévő, jelentősebb részét érintő olyan bizonytalanságok, mint a nagyvárosi lakáspiacok iránykeresése vagy a koronavírus gazdasági hatásai milyen mértékben befolyásolják a lakosság hitelfelvételi kedvét és a banki kamatokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.