Életbiztosítás Romániában: luxus vagy hanyagság?

Romániában továbbra sem prioritás az életbiztosítás, bár a lakosság élne a lehetőséggel. Gazdasági kérdés vagy inkább tájékozatlanság áll a háttérben?

2019. 08. 19. 12:24
null
Az emberek tisztában vannak a balesetek kockázatával, de úgy vélik, velük nem történhet ilyen Fotó: MTI/Donka Ferenc
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Romániában továbbra sem prioritás az életbiztosítás, bár a lakosság élne a lehetőséggel. Gazdasági kérdés vagy inkább tájékozatlanság áll a háttérben?

Tavaly már újra a csúcsok közelében járt a romániai életbiztosítási piac, ám a 2,2 millió eurós bevétel kétszázezerrel még mindig elmaradt a 2008-as rekordtól. A világméretű pénzügyi válság következtében 2009-ben 1,6-1,7 millió euróra zuhant vissza az életbiztosítások bevétele a szomszédos országban.

Ezt leginkább anyagi okokkal magyarázzák, de a nehéz anyagi helyzet mellett a pénzügyi kultúra hiánya is indokolja, hogy az életbiztosítások alig húsz százalékát teszik ki a Romániában kötött biztosításoknak. Egy román állampolgár átlagban évi 18 eurót fordít erre a célra, szemben az 1300 eurós uniós átlaggal. Mindezt a Metropolitan Life (MetLife) biztosítótársaság és a KPMG pénzügyi tanácsadó cég felmérése derítette ki.

Az emberek tisztában vannak a balesetek kockázatával, de úgy vélik, velük nem történhet ilyen
Fotó: MTI/Donka Ferenc

A Romániai Biztosítók és Viszontbiztosítók Szövetségének felkérésére készített közvélemény-kutatás pedig arról szól, hogy a lakosság tudatában van a megbetegedés vagy a balesetek kockázatának, mégis úgy tartják, velük nem történhet semmi rossz. Inkább a gyerekek egészségét és tanítását jelölik meg aggodalmuk fő forrásaként, a prioritások listáját a közműszámlák kifizetése vezeti, amit a stabil anyagi helyzet megteremtése követ. A továbbképzés vagy a megtakarítás legfeljebb a kiadások listájának legvégén bukkan fel.

Biró Albin csíkszeredai biztosítási szakértő, az Országos Pénzügyi Felügyelet tanácsának tagja úgy tartja, az életbiztosítások alacsony aránya a romániai lakosság anyagi lehetőségeit tükrözi. A „szakirodalom” szerint három kategóriájú biztosítás mutatja a lakosság gazdasági lehetőségeit: az életbiztosítás, a fakultatív gépjármű- és a lakásbiztosítás. Az életbiztosítás versenyben van a bankokkal és a különböző megtakarítási lehetőségeket kínáló befektetési alapokkal, ám mivel csak részlegesen tartalmaz befektetési lehetőséget, rendszerint alulmarad. A romá­niai piacon futó klasszikus életbiztosítások arról szólnak, hogy a befizetett összeghez a továbbiakban már semmi közünk, a biztosító csak abban az esetben fizet, ha baleset vagy haláleset történik. Ez a fajta konstrukció a nyugati országokban már kiveszőben van.

Évekkel ezelőtt az életbiztosítás egyfajta adómegkerülési lehetőségként merült fel Romániában, ahol életbiztosítási számlára utalták a bérek egy részét, ezután csak tízszázalékos jövedelemadót fizettek, társadalombiztosítást nem. Miután a korrupcióellenes ügyészség is felfigyelt erre, megtorpant a piac.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.