Elfeledett tényezők váltak fontossá

Olyan szempontok kerültek előtérbe a lakáskeresésnél a több hónapig tartó karantén és az otthoni munkavégzés hatására, amelyek eddig talán kevésbé számítottak: kertkapcsolat hiányában legalább egy erkély, kis lakás esetén legalább egy szűkös dolgozószoba. A veszélyhelyzet feloldásával a lakáspiacon újra viszonylag élénk az élet, noha az eladók és vevők is kivárnak. Előbbiek a hiteltörlesztési moratórium miatt nem kényszerülnek még nagyobb árcsökkentésre, utóbbiak viszont hosszú évek után az árak esésére számítanak.

2020. 06. 24. 7:30
null
Erkélyjelenet karantén idején. A panel is kelendőbb, ha van hely kiülni Fotó: Czeglédi Zsolt Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kétségkívül rendkívüli időszakon vagyunk túl, mindannyiunk életét gyökeresen felforgatta a karantén időszaka, a home office tömegessé válása. Éppen a lakhatás kérdése vált nagyon égetővé, így a lakáspiacon is érdekes folyamatok indultak el már a veszélyhelyzet idején. Érdekes, hogy ez egybeesett azzal, hogy már a vírustól függetlenül, a múlt év végén érezni lehetett: a hosszú évekig tartó lendület kicsit lassul. A lakásárak 2019 második felében már alig emelkedtek, az adásvételek száma mérséklődött. Bár a vírus terjedésével és a korlátozó intézkedések bevezetésével március végén és április első felében rendkívüli módon visszaesett a forgalom, még akkor is voltak ügyletek, ha nagyon sürgető volt az eladás vagy a vásárlás.

Farkasszemet néznek egymással

– Ahogy a társadalom életére, a gazdasági folyamatokra is hatott a járványhelyzet, ugyanúgy érintette a lakások adásvételét a rendkívüli időszak. Ugyanakkor a lakáspiac a legnehezebb időszakban sem állt le teljesen, ellentétben olyan ágazatokkal, mint a turizmus vagy a vendéglátás – fogalmazott megkeresésünkre Benedikt Károly, a Duna House (DH) elemzési vezetője. Mint kifejtette, az ingatlanpiac a jelek szerint egyelőre hozza a gyors visszapattanást. Mégis nagyon jellemző a kivárás. Az elemzési vezető ezt úgy fogalmazta meg, hogy farkasszemet néznek egymással az eladók és az érdeklődők – előbbiek tartják a magas árakat, abban bízva, hogy a visszaesés csak rövid ideig tartott és maradnak a magas ingatlanárak, utóbbiak arra várnak, hogy a válság hatás­ára csökkennek a lakásárak. Ugyanakkor az év végéig érvényes hiteltörlesztési moratóriummal a nehéz helyzetbe kerülő eladóknak is van idejük átgondolni, tényleg pénzzé kell-e tenniük lakásukat, és ha igen, milyen áron. Nagy kérdés az is, hogy a turizmus milyen gyorsan tud talpra állni, mert ha a külföldiek sokáig elmaradnak, akkor a korábban airbnb-ztetett, most pár hónapra áron alul kiadott lakások tömege jelenhet meg a piacon.

Erkélyjelenet karantén idején. A panel is kelendőbb, ha van hely kiülni
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Újfajta kereslet

– Érezzük azt a fajta új keresletet, hogy a home office és a karantén hatására a nagyobb családi házak, az agglomerációk, a nyaralók keresettebbek lettek, mint korábban. Sokan keresik a dolgozó­szobás, több gyerekszobás lakásokat. A panelek közül is jobban mennek az erkélyes lakások – jelezte Benedikt Károly. – A pandémia, illetve az ezzel járó karantén és home office hatására némileg átalakult a kereslet, több olyan szempont került előtérbe, amelyek korábban talán kevésbé voltak fontosak – mutatott rá az elemzési vezető.

– A nagy kérdés most elsősorban az, mekkora sebeket ejtett a gazdaságon az elmúlt időszak. Mennyire változnak a hitelezési feltételek, hogyan alakulnak a munkahelyi és a bérkérdések, a családok, az emberek egzisztenciális helyzete mennyire romlik – magyarázta Benedikt Károly, hozzátéve, hogy a hitelezés a járvány idején sem fagyott le, de szigorodtak a feltételek egyes pénzintézeteknél. A szakértő szerint viszont aki kölcsönt kap, az egészen jó feltételekkel juthat hozzá, miközben az állami ösztönzőkben, a családi otthonteremtési kedvezményben, a babaváró támogatásban és a támogatott hitelek feltételeiben nem történt változás.

Levegőt!

Érzékletesen foglalta össze tapasztalatait Balla Ákos ingatlanszakértő. – Korábban sokan úgy gondolkodtak a lakásukról, hogy mivel amúgy sem tartózkodnak sokat otthon – szinte csak aludni járnak haza –, így az a kis lakás elfogadható. A kényszerű bezártság hónapjai során viszont sokakban merültek fel új igények – mondta a Balla Ingatlan tulajdonos-ügyvezetője, aki szerint a karantén idején derült ki sokak számára, hogy nehéz olyan térben home office-ban dolgozni, ahol közben zajlik az élet: tanulnak vagy játszanak a gyerekek, sürgés-forgás van a konyhában, háziállatok élnek. De más, korábban sokak által figyelembe nem vett szempontok is felmerültek: a testvéreknek kicsi a közös szoba, ha egész nap otthon vannak, a konyhában tárolási gondok merültek fel, hiszen az utóbbi időszak divatja az volt, hogy kibontották a falakat, mondván: úgysincs szükség kamrára, nagyobb mennyiségű élelmiszer tárolására. És a kert hiányában a szabad, jó levegőt jelentő erkély szerepe is felértékelődött, hiszen le volt zárva a játszótér és a közeli park.

Balla Ákos szerint mindezek hatására most érezhető egyfajta kijjebb költözési vágy, Budapesten a külső városrészek és az agglomeráció keresettsége megnőtt. Hozzátette, ez persze elsősorban azok döntését gyorsíthatja fel, akik az elkövetkező években amúgy is a kiköltözést fontolgatták.

Furcsa ügyletek

Nem megszokott ügyleteket hozott a kijárási korlátozás időszaka, a Duna House kérésünkre összeszedett néhány érdekes példát ezek közül. A közvetítők többek között Szombathelyen találkoztak olyan esettel, hogy nagyon gyorsan kellett albérletet találni egy édesapának. A férfi nehezen bírta több generáció összezártságát, és hamar belátta, hogy a „túlélés” legjobb módja számára az, ha mielőbb külön albérletbe költözik. Egy kisgyermekes édesapa hasonlóan „lelépett” otthonról, esetében a megoldás kéznél volt: a tágabb családi körben üressé vált egy kiadó lakás, így az illető az amúgy kiadandó ingatlanban rendezte be ideiglenes irodáját. A szűkösebb térben élők már az első hetekben belátták, hogy kényelmesebb és biztonságosabb lenne a távolabbi nyaralóban eltölteni a karanténidőt. A DH nyaralót értékesítő kollégái számos telefont kaptak, hogy nem megvennék az eladásra kínált ingatlant, hanem néhány hónapra kibérelnék azt. A Dunakanyarban, a Velencei-tónál és a Balatonnál is volt ilyen érdeklődés. A határzár ellenére külföldi vásárlók is felbukkantak. Többek között egy amerikás magyar ügyfélnek sikerült úgy kiajánlani, megmutatni egy ingatlant, majd szerződést kötni rá, hogy sosem járt benne. Az értékesítő videóchat segítségével mutatta be a környéket és az ingatlant, így tárgyaltak az eladóval, majd meghatalmazással, online kötöttek hivatalosan, ügyvéd előtt szerződést. A közvetítők tapasztalata egyébként az itt élő kínai vásárlók esetében az volt, hogy ők sokkal jobban betartották a biztonsági előírásokat, és kicsit jobban is aggódtak a kialakult helyzet miatt, mint a magyarok.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.