Elkezdték a kamatok rögzítését

A bankok a kamatrögzítést nem új hitelként, hanem szerződésmódosításként kezelik, így nem számítanak fel a hitelkiváltásnál folyósítási vagy ingatlan-értékbecslési díjat.

Horváth Éva
2020. 01. 29. 15:37
Binder Istvn; Windisch Lszl
Budapest, 2015. mjus 12. Windisch Lszl, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnke beszl az Orszggyls gazdasgi bizottsgnak lsn a Parlamentben 2015. mjus 12-n. Az alelnk elmondta, hogy a bankok a mostani elszmols sorn 744,4 millird forintot fizettek vissza devizahiteles gyfeleiknek. Jobbrl Binder Istvn a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felgyeleti szvivje. MTI Fot: Kovcs Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A banki értesítések eredményeként mostanáig csaknem kétezer ügyfél alakíttatta át rögzített kamatozásúvá korábbi változó kamatozású jelzáloghitel-szerződését – közölte Binder István (képünkön jobbra), a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője kedden a távirati irodával. A friss adatok szerint mintegy 106 ezer olyan jelzáloghitel-szerződés van még érvényben Magyarországon, amelyeket 2015. február 1-je, az úgynevezett fair banki szabályozás hatályba lépése előtt kötöttek, változó kamatozásúak, legalább tíz év futamidejük van hátra, és az ügyfél alapvetően rendben fizeti törlesztőrészletét.

A jegybankhoz érkezett pénzintézeti adatok szerint 2019 végéig a bankok több mint 65 ezer szerződés esetében küldték meg a fix kamatozásra való átállás lehetőségéről szóló tájékoztatót az érintett ügyfeleknek, akiknek csaknem a fele ezekben a napokban – az elfogadott ütemezés szerint 2020. január végéig – kapja meg értesítőjét. Az ügyfeleknek a hitelintézetek konkrét, egyedi szerződésük alapján testre szabott, fix kamatozású jelzáloghitel-ajánlatokat is küldenek. Ezeket az ügyfelek a levél kézhezvételétől számított harminc napig fogadhatják el. A bankok a kamatrögzítést – az MNB ajánlásának megfelelően – nem új hitelként, hanem szerződésmódosításként kezelik, így nem számítanak fel a hitelkiváltásnál, vagyis a régi hitel lezárásánál és új hitel nyújtásánál jellemző végtörlesztési, folyósítási vagy ingatlan-értékbecslési díjat.

– Bár a tartósan alacsony kamatkörnyezet miatt nem várható rövid távon a hitelkamatok emelkedése, egy-egy lakáshitel több évtizedes elköteleződést és terhet jelenthet, ezért érdemes a legbiztonságosabb, a futamidő végéig rögzített kamatozású konstrukciókat választani. Ezek törlesztőrészlete fix marad, akkor sem növekszik, ha a kamatok esetleg később emelkednek – hívta fel a figyelmet Trencsán Erika, a Money.hu vezető pénzügyi szakértője. A hitel kérelmezője csak akkor kaphatja meg a kívánt kölcsönösszeget, ha a nettó jövedelme legalább a havi törlesztőrészlet duplája. A Money.hu szerint azonban nem árt, ha ennél csak kisebb arányban adósodik el az ügyfél.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.