Előnyben a klímabarát konstrukciók

Magyar Nemzet
2020. 07. 21. 10:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) egy évvel, 2024 végéig meghosszabbította a belföldi hitelintézeteknek meghirdetett lakáscélú zöldtőkekövetelmény-kedvezmény programját – közölte tegnap a jegybank. A közleményben kiemelték: az energiahatékonyságot javító újabb jelzáloghitelek bevezetését azzal is ösztönzik, hogy ezentúl nemcsak a kamatoknál, de a díjaknál nyújtott kedvezményt is elismerik a programban. Hangsúlyozták továbbá, hogy a rugalmasabb feltételek enyhíthetik a hitelkereslet átmeneti, járványhelyzet miatt kialakult lanyhulását.

Mint ismeretes, az MNB az idei esztendő eleje óta a magyarországi bankoknak alacsonyabb tőkekövetelményt ír elő, amennyiben azok legalább 0,3 százalékkal olcsóbban árazzák a program időszaka alatt kihelyezett új, a feltételeknek megfelelő zöldlakáshitelei­ket ügyfeleiknek.

Az MNB közleményében azt is ismertette, hogy a programban való részvételhez a hitelintézeteknek kiegészítő adatszolgáltatást is teljesíteniük kell, amelynek kitöltési útmutatóját, táblaképét immár véglegesítette a jegybank. Kiemelték ugyanakkor, hogy a banki terhek csökkentése érdekében a 2020. június 30-i adatszolgáltatási határidő teljesítése alól az érintett pénzügyi intézményeknek felmentés adható.

A járvány a pénzügyi szektort és a fogyasztót is komoly kihívás elé állítja – jegyezte meg az MNB, amely, mint hozzáfűzte, a zöldprogramja keretében ezért is döntött a további kedvezményeket jelentő változásokról.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.