Emelkedik a kutatók bére, több forrás jut fejlesztésre

Jövőtől beépülő jelleggel 22 milliárd forint többletforrás áll rendelkezésre az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) kutatóintézet-hálózatának működésére és fejlesztésére – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Jelezte, hogy ezzel több mint a duplájára növekszik a kutatóhálózat éves költségvetése, amelynek jelentős része a kutatók béremelésére fordítható. A kormány arra is rábólintott, hogy további 36 milliárd forintnyi kutatási intézmény- és infrastruktúra-fejlesztés is megvalósulhat.

Magyar Nemzet
2020. 07. 25. 13:00
null
Pécs, 2018. szeptember 28. Érdeklődő penészgombát néz mikroszkóppal a Pécsi Tudományegyetemen a Kutatók éjszakája országos rendezvénysorozaton 2018. szeptember 28-án. MTI Fotó: Sóki Tamás Fotó: Sóki Tamás Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország kutatás-fejlesztési teljesítményének erősítésében jelentős szerep hárul a tavaly szeptemberben létrehozott Eötvös Loránd Kutatási Hálózatra (ELKH), amelyhez a hazai tudományos teljesítmény jelentős része köthető.

A kutatás-fejlesztés is fókuszba került
Fotó: Kurucz Árpád

Többletforrás a működésre

A kormány 2021-ben 22 milliárd forint többletforrást biztosít az intézménynek, amit a kutatóintézet-hálózatának működésére és fejlesztésére fordíthat. Erről szóló kormányhatározat csütörtökön a Magyar Közlönyben is megjelent, amely rögzíti: a kormány célja a kutatói életpálya modellhez szükséges feltételek megteremtése, ehhez korszerű és rugalmas bérezést biztosítanak. Ennek megfelelően a többletforrás elsősorban kutatói bérfejlesztésre nyújt fedezetet.

Kutatóházakat rekonstruálnak

A rendelet értelmében összesen több mint 36 milliárd forintból megvalósulhat az ELKH-hoz tartozó Agrártudományi Kutatóközpontja új martonvásári kutatási tömbje, a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet új kutatóháza, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont új kutatóparkja és a Wigner Fizikai Kutatóközpont rekonstrukciója és fejlesztése.

Fotó: MTI/Sóki Tamás

Felzárkóztatás

Hogy a kormány ledolgozza Magyarország nemzetközi lemaradását, 2018-ban megkezdte a teljes kutatás-fejlesztési és innovációs struktúra stratégiai alapokon nyugvó átalakítását. A szaktárca jelezte, hogy hazánk a GDP-arányos K+F ráfordításokban tavalyelőtt 1,53 százalékos rekordértéket ért el. Ezért kezdeményezésükre a kutatási, fejlesztési és innovációs célú költségvetési támogatások éves szintje idén 32 milliárd forinttal bővült.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.