Erős évet zárt az agrárpénzügyi piac, nőtt a gazdák jövedelme

Jók a tapasztalatai a Takarékbanknak az agrárvállalkozásokról: a gazdák jó adósok és gyorsan alkalmazkodnak.

Magyar Nemzet
2021. 01. 19. 13:10
A fiatal munkaerő is hiányzik a gazdaságokból
Hazánk szerint a versenyképesség és a zöldcélok Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiválóan helytállt a magyar agrárium 2020-ban – olvasható a Takarékbank agrárüzletági összegzésében. Kiugró mértékben nőtt tavaly a gazdák átlagos jövedelme hazánkban annak ellenére, hogy a pandémia mellett az állategészségügyi járványok sem kerülték el az ágazatot.

Az előzetes adatok szerint az agrárpénzügyi piac 11 százalékkal bővült, míg a Takarékbank agrár-hitelállománya mintegy 13 százalékkal, a forrásállomány pedig 33 százalékkal növekedett 2019-hez képest. Az elemzés emlékeztet:

Az agráriumot nem érintette olyan mértekben a koronavírus-járvány, mint más szektorokat. Nehézségből ugyanakkor így sem volt hiány: először a szeszélyes év eleji időjárás, a tavaszi aszály, majd a sok csapadék és végül az állategészségügyi járványok – a sertéspestis és a madárinfluenza –, ősszel pedig a gabonaárak jelentős emelkedése bolygatta meg a piacot.

– A hitelekből, bevételekből látszik a likviditásbőség, a Takarékbank is nagyon jó évet zárt. A hitelezési állományunk 240 milliárd forintra növekedett – részletezte az eredményeket Hollósi Dávid.

A nehézségek ellenére nőtt a gazdák jövedelemállománya 2020-ban
Fotó: Kurucz Árpád

A Takarékbank agrárüzletágának ügyvezető igazgatója felidézte: a tavalyi siker kulcsa, hogy nem hátráltak ki egyetlen ágazat mögül sem.

Összességében kedvezőek a pénzintézetnél a tapasztalatok a mezőgazdasági vállalkozókról: a gazdák gyorsan alkalmazkodnak és jó adósok, így például a moratóriummal is csak kevesen élnek.

Hollósi Dávid hozzátette: idén is a tavalyihoz hasonló eredményeket szeretnének elérni, még inkább igazodva a gazdák igényeihez.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.