Európa vizsgáztatta a belarusz atomerőművet

A politikai manipulációk kereszttüzébe kerülő belarusz atomerőműről pozitív értékelést adtak ki európai nukleáris biztonsági szakértők. Az Európai Bizottság égisze alatt működő testület kedvezően nyilatkozott a létesítmény felkészültségéről.

2021. 03. 06. 7:44
Belorusz Atomerőmű, Asztravec
f Forrás: Roszatom
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Nukleáris Biztonsági Hatóságok Csoportjának (ENSREG) szak­értői hét pontban fogalmazták meg 2018-ban a belarusz atomerőmű biztonságának növelését célzó javaslatai­kat. Az átvilágítás nem volt kötelező, azt Belarusz kérte.

A stressztesztként is ismert folyamat nyomán javasolt intézkedések végrehajtását ellenőrizték a helyszínen február 9-én és 10-én az Európai Bizottság égisze alatt működő ENSREG szakértői, a látogatásról most adott ki a csoport előzetes jelentést (a végeredmény várhatóan az év végére készül el).

Eszerint a nukleáris létesítmény jól halad a korábban megfogalmazott hét pont teljesítésében – közölte a bizottság.

A biztonsági felülvizsgálat módszertanát a fukusimai atomerőmű 2011-es balesete nyomán dolgozta ki az ­ENSREG az Európában működő atomerőművek számára, a felülvizsgálatot elvégezték a paksi atomerőműben is. Az Asztravec mellett orosz technológiával épülő atomerőmű két ­VVER–1200-as 3+ generációs blokkja közül az első próbaüzemben már a hálózatra termel, a kereskedelmi üzem kezdete 2021 tavaszán várható. Ugyanilyen blokkok épülnek a paksi atomerőmű kapacitásfenntartó beruházásában is.

A beruházás és az üzembe helyezés a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség előírásai szerint zajlik
Fotó: Roszatom

Míg az Európai Bizottság jelezte, továbbra is együttműködik Belarusszal, hogy garantált legyen az atomerőmű üzembe helyezése során a legmagasabb szintű biztonság, a balti államok felől ellenkező irányú nyomás nehezedik rá. Ahogyan korábban lapunk is beszámolt róla, főként

Litvánia próbálta a kezdetektől fogva elérni Brüsszelnél, hogy ellehetetlenítse az építkezést.

Vilnius, amelytől negyven kilométerre fekszik a létesítmény, biztonsági kifogásokat támasztott, amelyek – a felülvizsgálat eredményei alapján – nem igazolódtak be. Azonban éppen az ENSREG helyszíni vizsgálatát követő napon, február 11-én fogadta el az Európai Parlament azt a nyilatkozatot, amelyben kijelentette, hogy a belarusz atomerőmű veszélyt jelent az EU-ra nézve.

Az időzítéssel azt akarták sugallni, hogy a misszió következtetéseire alapozva született meg a kiáltvány, ám ez nyilvánvaló csúsztatás és manipuláció.

Egyúttal a létesítmény üzembe helyezésének leállítását követelték a képviselők arra hivatkozva, hogy szerintük az erőművet elhamarkodottan indították be, és az azóta bekövetkezett meghibásodások nem transzparensek. Itt érdemes megjegyezni azt is, hogy a beruházás és az üzembe helyezés a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség előírásai szerint zajlik, és rendszeresen fogadják a szervezet ellenőrző ­misszióit is. Az ügynökség Minszk meghívására 2017-ben átfogó ellenőrzést folytatott az új blokkoknál, és megállapította, hogy az erőmű a biztonsági előírásoknak megfelelően épül. Kiemelték a külső veszélyeket elemző program magas színvonalát, és azt, hogy a védelmi rendszerekbe a fukusimai baleset tapasztalatai alapján 17 megoldást is beépítettek.

A balti államok egyébiránt maguk ellen dolgoznak azzal, hogy korábban törvényi szinten tiltották be a belarusz energiaimportot – írtuk meg korábban –, és azt is szeretnék elérni, hogy az importtiltás az egész unióban érvénybe lépjen. A regula miatt Oroszországból szerzik be az importáramot, ami a szükségleteik nagy részét fedezi. Azonban amint teljes kapacitáson üzemel az asztraveci atomerőmű, Belarusz exportálni is képes lesz, vagyis könnyen juthat Oroszországon keresztül európai piacra fehérorosz atomerőművi áram.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.