A parlamentben is megvetette lábát az atomenergetikai álhír

Az asztraveci létesítménnyel összefüggésben nem megerősített sajtóinformációkra hivatkozva fogalmazta meg állításait a képviselő.

2020. 12. 18. 13:55
Belorusz Atomerőmű, Asztravec
Forrás: Roszatom
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Álhír alapján tette fel írásbeli kérdését Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd országgyűlési képviselője a Paksi Atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszternek.

Süli János válaszában először azt a rémhírt cáfolta, amely szerint a belarusz atomerőmű másodjára is meghibásodott volna. (A hálózatra kapcsolást követő meghibásodást korábban négy kisméretű, olasz gyártású alkatrész hibája okozta.) Mint a miniszter írta, az asztraveci létesítmény próbaüzemét megelőző hálózatra kapcsolási tesztidőszak eseményeivel összefüggésben

nem megerősített sajtóinformációkra hivatkozva fogalmazta meg a képviselő az állításait. Az erőmű működését – nemzetközi együttműködésben – felügyelő hatóságok december 2-i közleményükben hivatalosan cáfolták, hogy újabb meghibásodás történt volna.

A belarusz atomerőmű zavartalanul termel
Fotó: Roszatom

A belarusz atomerőmű működése azért mérvadó magyar szempontból, mert Pakson is ilyen, VVER-1200 típusú reaktorok épülnek majd. A blokk a képviselő állításával szemben nem tekinthető prototípusnak, hiszen

a több mint kétezer reaktorévnyi tapasztalatra épülő korábbi, ismert (Pakson jelenleg is működő) nyomottvizes blokktípusok továbbfejlesztett változata

– jelezte Süli János. Vagyis úgynevezett evolúciós reaktorról van szó, amelynek első blokkjai 2016 óta kereskedelmi üzemben termelnek villamos energiát. Jelenleg világszerte Törökországtól Finnországon át 18 ilyen típusú blokk építése van folyamatban vagy áll előkészítés alatt. A nemzetközi együttműködés eredményeként – a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ajánlásaival összhangban – a nukleáris ágazatban épülő és üzemelő létesítmények között is biztosított a tapasztalatcsere. Ez természetesen igaz a nukleáris hatóságok közötti együttműködésre is.

Az új paksi blokkok minden szempontból megfelelnek a magyar és az európai uniós szabályoknak, biztonsági követelményeknek – emlékeztetett a miniszter, hozzátéve, hogy ennek megfelelőségét az Országos Atomenergia Hivatal az előírások értelmében a NAÜ szakértőinek bevonásával is ellenőrzi. Ez a munka már el is kezdődött.

A miniszter felidézte, hogy a magyar kormány a fővállalkozóval fix áras szerződést kötött kulcsrakész erőműre, így nem fordulhat elő költségtúllépés. Hozzátette: a magyar gazdaság hosszú távú versenyképessége szempontjából kulcsfontosságú, hogy a magyar emberek és a hazai vállalkozások olcsó villamos energiához jussanak kiszámítható, tiszta, hazai forrásból.

– Ha felelősen gondolkodunk, akkor a klímavédelmi célok elérése érdekében egyaránt támaszkodnunk kell az atomenergiára és a megújuló energiaforrásokra – szögezte le Süli János. Hozzátette: az elmúlt hetek is bizonyítják, hogy kizárólag időjárásfüggő, megújuló energiaforrásokra nem lehet alapozni az ország villamosenergia-ellátását, hiszen folyamatosan szükség van az áramra. A magyar kormány ennek szellemében alakítja energiapolitikáját, mivel az alapvetően atomenergiára és megújuló energiaforrásokra támaszkodó energiamix, az energiahatékonyság fejlesztése a stabil, kiszámítható, tervezhető energiajövő alapja – zárta válaszát a miniszter.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.