Felemás évet zárhatnak a növénytermesztők

Jól járt, aki az idén napraforgót vetett, a magasabb hozamok mellett az árak alakulása is a gazdálkodóknak kedvez. Bár a kukorica betakarítása is a vége felé halad, a gazdálkodók e termény esetében korántsem lehetnek bizakodók: a hozamok szerényebbek a tavalyinál, ráadásul a hónapok óta tartó áresés sem állt még meg.

2019. 11. 09. 12:29
null
Az egész országban véget ért a betakarítás Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jól járt, aki az idén napraforgót vetett, a magasabb hozamok mellett az árak alakulása is a gazdálkodóknak kedvez. Bár a kukorica betakarítása is a vége felé halad, a gazdálkodók e termény esetében korántsem lehetnek bizakodók: a hozamok szerényebbek a tavalyinál, ráadásul a hónapok óta tartó áresés sem állt még meg.

Ismét történelmi rekordot döntött itthon a napraforgótermés. Az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is eredményesek voltak az olajos mag termesztésével foglalkozó gazdálkodók. Az Agrárminisztérium tájékoztatása alapján ugyanis az október végén lezárult aratás során közel 1,7 millió tonna napraforgó került a magtárakba. A növénytermesztők 561 ezer hektáron végeztek a betakarítással, a hektáronkénti átlaghozam pedig enyhén ugyan, de meghaladta a három tonnát. Ez országos szinten és világviszonylatban is kimagasló eredményt jelent.

Az egész országban véget ért a betakarítás
Fotó: Havran Zoltán

A megyék közül Fejér, Baranya, Hajdú-Bihar és Békés megye emelkedett ki, ott a termésátlagok megközelítették a 3,2 tonnát. A tárca szerint ugyanakkor az idei termésmennyiség – a történelmi rekordhozamok mellett is – néhány százalékkal elmaradt a tavalyi értékektől, ami a betakarított terület 9-10 százalékos csökkenéséből adódik.

Míg itthon valamelyest csökkent a napraforgó vetésterülete, az Európai Unió egészében a tavalyinál négy százalékkal nagyobb területen vetettek olajmagot a gazdálkodók. A betakarítás mára valamennyi tagállamban a végére ért. A NAIK Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) összefoglalója szerint a közösségben az előző évivel megegyező, 9,5 millió tonna napraforgómag termett. A száraz, meleg időjárás főként az unió keleti részén rontotta a hozamokat, így az átlagtermés uniós szinten 2,2 tonnát ért el hektáronként.

Az árak egyelőre a termesztőknek kedveznek, a napraforgó értéke világszinten folyamatosan emelkedik. A drágulás itthon is érezhető, a magyar gazdálkodók a tavalyihoz képest átlagosan 8-10 százalékkal magasabb áron értékesíthetik az idei termést.

A kukorica betakarítása még folyamatban van, így egyelőre végleges adatok nem tudhatók arról, mekkora lesz az ez évi termés. Ebben az évben mintegy 983 ezer hektáron vetettek kukoricát a magyar termesztők, az átlaghozamok az eddigi eredmények alapján nyolc tonna körül alakulnak, ami elmarad a tavalyi 8,4 tonnás átlagtól. Az árak szempontjából nem lehetnek túl bizakodók a gazdák, a NAIK AKI adatai szerint a múlt hónap végén az egy évvel korábbinál kilenc százalékkal alacsonyabb, átlagosan 41,2 ezer forintos tonnánkénti áron tudták eladni a takarmánykukoricát a termesztők. Bár a hazai terméseredmények elmaradnak a múlt évitől, az EU egészében több kukorica kerülhet a magtárakba, ami az árak alakulására is hatással lehet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.