Feltételekkel engedélyezték az OTP-csoport mezőgazdasági terjeszkedését

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte az OTP-csoportnak a mezőgazdasági és élelmiszeripari piacokon aktív Nagisz-csoport megvásárlását, de olyan feltételekkel, amelyek képesek versenysemlegesen kezelni az OTP és a Csányi-csoport vezetői átfedéséből adódó helyzetet.

Forrás: MTI2020. 09. 29. 11:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A GVH keddi, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a versenyhatóság eljárása a ZA-Invest Béta Kft. Csillag Csemege Kereskedelmi Kft. feletti irányításszerzését vizsgálta. A ZA-Invest Béta Kft. az OTP-csoporthoz tartozó PortfoLion Zöld Magántőke Alap tulajdonában van, a céltársaság pedig a NAGISZ Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Zrt. és a hozzá tartozó cégek holdingvállalata. Ez a cégcsoport állítja elő egyebek mellett a Nádudvari márkát használó tej- és hústermékeket.

A közlemény szerint a két fél kapcsán a GVH nem talált káros versenyhatásokat, de a tranzakció felvetette a koordinatív hatás lehetőségét az OTP-csoport, illetve a mezőgazdasági és élelmiszeripari piacokon szintén aktív Csányi-csoport kapcsolatában, amely alapján a két agráripari vállalatcsoport összehangolhatná piaci magatartását.

Azért, hogy ez ne fordulhasson elő, a felek a versenyhivatallal egyeztetve vállalást tettek az esetleges versenyprobléma orvoslására. A vállaltak alapján az OTP-csoporton belül a PortfoLion Zöld Magántőke Alappal kapcsolatos információk és döntések – egy cégen belüli szabályozással elhatárolva – a Csányi-csoporthoz köthető vezetőkön kívüli más vezetőkhöz kerülnek.

A döntéshozatal elválasztása így megfelelően képes kiküszöbölni a felmerült versenyaggályt. A vállalt belső szabályozás a magántőkealap későbbi befektetéseire is vonatkozik – közölte a GVH.

A versenyhatóság meggyőzőnek értékelte az OTP által tett vállalás tartalmát és részletezettségét az esetleges versenyprobléma megfelelő orvoslására. A vállaltak betartását biztosítja, hogy a GVH később utóvizsgálaton ellenőrizheti azok végrehajtását – áll a közleményben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.