Fokozatos, de biztos helyreállás a hazai munkaerőpiacon

A válság előtti időszaktól való elmaradás az előző hónapokban látottnál csekélyebb volt augusztusban.

Magyar Nemzet
2020. 09. 29. 9:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A munkaerőpiacon fokozatosan, de biztosan látszik a helyreállás, a gazdaság újraindulása – kommentálta a kedd reggel közzétett legfrissebb munkaerőpiaci adatokat Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. makrogazdasági üzletágának vezetője. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból kiderül: augusztusban már csak 18 ezer fővel dolgoztak kevesebben, mint egy évvel korábban, miközben júliushoz képest jelentősen, 54 ezer fővel bővült a foglalkoztatottak száma, tehát a válság előtti időszaktól való elmaradás az előző hónapokban látottnál csekélyebb.

Négy és fél millió fölé emelkedett a foglalkoztatottak száma augusztusban
Fotó: Bugány János/MTI

A három hónapos mozgóátlagot tekintve a foglalkoztatás 40 ezer fővel, kevesebb mint egy százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, ugyanakkor a hazai elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma már elérte a tavalyi szintjét. A csökkenés oka egyforma arányban köthető a közfoglalkoztatás kisebb volumenéhez és a külföldi telephelyen dolgozók hazatéréséhez, azaz a közfoglalkoztatás felpörgetése egyelőre nem látszik az adatokon – fogalmazott a szakértő.

A kedvező munkaerőpiaci folyamatok ugyanakkor azt is jelzik, hogy a munkájukat elvesztők közül vélhetően sokan más ágazatban helyezkedtek el, mint ahol a vírus megjelenése előtt dolgoztak, amely hosszabb távon, a legsúlyosabban érintett ágazatok újraindulásával ismét munkaerőhiányt okozhat.

A következő hónapokban folytatódhat a munkaerőpiac válság előtti kedvező helyzetének helyreállása , azonban a második hullám megjelenése, illetve erősödése ebből a szempontból kockázatot jelent – figyelmeztet Regős Gábor. Szerinte érdemes azt is megjegyezni, hogy bár a foglalkoztatási szint már majdnem elérte a válság előttit, ezen belül a részmunkaidősök aránya vélhetően még mindig jóval magasabb a megszokottnál.

Négy és fél millió fölött a foglalkoztatottak száma

Augusztusban a foglalkoztatottak átlagos havi létszáma az előző hónaphoz képest 54 ezerrel, 4,514 millióra emelkedett, a tavaly augusztusihoz képest pedig 18 ezerrel csökkent. A 15–64 évesek foglalkoztatási rátája 70,7 százalékos volt, ami a júliusi értékhez képest 1,1 százalékponttal, az előző év augusztusához képest pedig 0,2 százalékponttal nőtt – jelentette kedden a KSH. A június–augusztusi három hónapos időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 214 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,6 százalék volt. Augusztusban az előző hónaphoz viszonyítva 32 ezerrel, 185 ezerre csökkent a munkanélküliek száma.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.