Fürjes: Fontos a kormány és a főváros közötti együttműködés

Közlekedés, otthonteremtés, zöld területek létrehozása és fejlesztése – a kormány ezekkel kíván kiemelten foglalkozni Budapest kapcsán.

Magyar Nemzet
2020. 11. 26. 17:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A köz oldaláról két szereplő van, akinek kötelessége a főváros fejlesztése: ez a városvezetés és a kormány – fogalmazott Fürjes Balázs, Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár csütörtökön a Dinamikus városfejlesztés címmel megrendezett budapesti építőipari konferencián, amely a Budapesti Iparkamara (BKIK) és az Építőipari Vállalkozók Országos Szövetsége (ÉVOSZ) együttműködésével jött létre.

Az államtitkár elmondta, hogy viták voltak és vannak a jelenlegi városvezetés és a kormány között, azonban az nem megengedhető, hogy ne legyen együttműködés.

Szerinte a jelenlegi társbérletben a konfliktusok természetesek, de emellett vannak egyetértések is, hiszen mind a két fél célja Budapest városának és agglomerációjának fejlesztése.

A kormányzat szerint e fejlesztések két módon valósulhatnak meg. Az egyik lehetőség hitel felvétele, valamint az adóemelés. Fürjes Balázs a Portfolio gazdasági szaklap friss kutatására hivatkozva kijelentette, hogy ezzel a módozattal a lakosság 80-85 százaléka nem ért egyet, ezért szerinte a városvezetésnek és a kormánynak a másik lehetőséget kell választani, vagyis a költségvetés terhére át kell vállalnia a fejlesztési költségeket.

Fürjes Balázs az online konferencián prezentálta, hogy

a koronavírus-járvány hozta nehézségek ellenére a kormányzatnak komoly tervei vannak három kiemelt terület fejlesztésében, ilyen a közlekedés, az otthonteremtés, valamint zöld területek létrehozása és fejlesztése.

Szerinte ezek azok a területek, ahol a kormánynak és a városvezetésnek leginkább van feladata.

Az agglomeráció fejlődéséhez elengedhetetlen a HÉV-hálózat fejlesztése
Fotó: Havran Zoltán

Fő cél, hogy ne csupán a belváros, hanem azzal egyidejűleg Budapest agglomerációja is dinamikusan fejlődjön. A közlekedés tekintetében a minőségibb és elérthetőbb tömegközlekedés, a dugók visszaszorítása és a tisztább levegő elérése mellett kiemelten fontos az, hogy a hétköznapi élet élhetőbbé váljon – monda az államtitkár. Szerinte ezen problémákra a tervezett belvárost elkerülő közutak, az agglomeráció területén létrehozni kívánt P+R parkolók, valamint a HÉV-hálózatok nagymértékű fejlesztése jelentheti a megoldást.

Az otthonteremtést szorgalmazó rozsdazóna program feltételeit hamarosan bejelentik a nyilvánosságnak és emellett folytatódik a zöld területek fejlesztése a csepeli nagyerdő területén, a ferencvárosi szabadidőparkban, Népliget, a Városmajor és a Hajógyári Sziget területén – sorolta Fürjes Balázs.

A konferencián Fürjes Balázs államtitkár mellett megszólalt Nagy Elek, a BKIK elnöke, Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezérigazgatója, Balla Ákos ingatlanpiaci szakértő, valamint Zsabka Zsolt, a BKIK Ipari Tagozatának elnöke. Karácsony Gergely főpolgármester az utolsó percben lemondta a részvételt.

Scheer Sándor bemutatta a jelenleg is épülő BudaPart és a Mol Campus program látványterveit, amelyek tovább emelik a város színvonalát. Ezt követően Balla Ákos ingatlanpiaci szakértő átfogó és problémaorientált tájékoztatót tartott Budapest ingatlanpiaci helyzetéről.

A konferenciát Zsabka Zsolt, a BKIK Ipari Tagozatának elnöke zárta azzal a gondolattal, hogy a kamara legfőbb célja az érdekképviselet mellett a gazdaság vizsgálata és a szereplők segítése a főváros fejlesztése során.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.