Ha meleg van, jóval nagyobb az ételmérgezés kockázata

Fokozottan törekedni kell a higiénés konyhai alapszabályok betartására, mivel a friss táplálékokat a baktériumok is kedvelik, így az élelmiszer-eredetű megbetegedések is gyakoribbak.

Magyar Nemzet
2019. 08. 20. 6:45
null
19928345 - close-up of butcher hands holding a knife slicing thin stakes over a stainless steel workbench Fotó: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lassan a végéhez közeledő nyár az ételmérgezések szezonja is, amikor fokozottan törekedni kell a higiénés konyhai alapszabályok betartására, mivel a friss táplálékokat a baktériumok is kedvelik, így az élelmiszer-eredetű megbetegedések is gyakoribbak. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal figyelmeztetéseit érdemes megfogadni nem csupán erre az évszakra, hanem általánosan is.

Elsősorban azt javasolják, hogy az étkezéshez, ételkészítéshez vásárolt alapanyagokat, élelmiszereket mindig megbízható helyről, forgalmas szaküzletben, termelői piacon szerezzük be. Mindig ellenőrizni kell a csomagolást, mivel azon feltüntetik magyarul a termék nevét, gyártóját vagy forgalmazóját, a minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági időt, az áru összetételét, tömegét és a tároláshoz javasolt körülményeket is.

Alapvető, hogy hűtendő terméket csak akkor szabad a kosarunkba tenni, ha azt tényleg hűtőtérben tárolják. A mélyhűtött termékek csomagolását is figyelni kell, mert ha például az belül zúzmarás, a termék tömbbé fagyott benne, nem tanácsos hazavinni.

Otthon a megvásárolt élelmiszer mielőbb kerüljön a megfelelő tárolóhelyre. Érdemes ellenőrizni a hűtőszekrény hőfokát: a hűtés akkor hatásos, ha a húsokat, tejet öt Celsius-fok alatt tárolja a berendezés, míg a zöldségeknek, gyümölcsöknek ennél magasabb, 10-15 Cel­sius-fok az előnyösebb. Figyeljünk arra is, hogy a hűtő polcán osztozó élelmiszerek egymást ne szennyezhessék.

Fotó: 123RF

A legtöbb otthoni ételmérgezést a nyers húsról, csirkéről, nyers tojásból – edénnyel, eszközzel, kézzel – a fogyasztásra kész élelmiszerre átvitt láthatatlan baktériumok okozzák. A Nébih tanácsa szerint például a nyers darált húst még aznap el kell készíteni, mivel minél tovább tárolódik, annál veszélyesebb lehet az alapanyag. A nyers húson ugyanis bármikor előfordulhat egészségre ártalmas baktérium, ezért azt az összes többi élelmiszertől elkülönítve kell tárolni, előkészíteni, külön vágódeszka, kés használata ajánlott a húsokhoz.

A gyümölcsöket és zöldségeket javasolt két percig tiszta vízben áztatni, aztán szűrőedényben erős vízsugárral átmosni, hogy lekerüljön róla a földes szennyeződés és az esetleges növényvédőszer-maradék. A húst, tojást tartalmazó ételeket érdemes alaposan átsütni, főzni, mivel az elpusztítja a baktériumokat, vírusokat. A megmaradt étel pedig minél hamarabb kerüljön hűtőbe, mert néhány órányi szobahőmérsékleten való tárolás már veszélyes lehet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.